Drugo državno prvenstvo v kratkem krosu bo v nedeljo v Domžalah

Na edinem kratkem krosu v letošnjem koledarju SloXcup se bodo 18. septembra za majice državnih prvakov borili v kategorijah elite, mladinci, mlajši mladinci, amaterji in veterani. Za točke SloXcup pa na XCC Energija dirkajo vse kategorije, za starejše je to tudi zaključna dirka slovenskega pokala v krosu.

Gorskokolesarski kros ima po zaslugi ŠD Energija v Domžalah tako rekoč domovinsko pravico in med letoma 2009 in 2012 so že uspešno organizirali krose, leta 2011 tudi za državno prvenstvo. Nazadnje se je v Šumberku dirkalo prav v kratkem krosu, takrat še precej novi disciplini. Na prvem slovenskem kratkem krosu v Sloveniji sta zmagala Matej Lovše in Blaža Klemenčič.

Proga odprta za ogled

Potem skoraj deset let v Domžalah ni bilo dirke. »Leta in leta zaradi težav s pridobivanjem soglasij organizacija ni bila možna, z izgradnjo poligona pa se je končno odprla priložnost za kratki kros,« je povedal predsednik ŠD Energija in vodja tekmovanja Mitja Tancik ter izrazil upanje, da bo možno v naslednjih letih izpeljati olimpijski kros na daljši trasi.

Progo na MTB poligonu Šumberk poznajo domači tekmovalci v dresih Energijateam.com do obisti, a je bolj tehnični del na območju poligona za trening odprt že od začetka tedna. Tako imajo vsi dovolj časa, da dobro naštudirajo linije. Iz Domžal sicer poročajo o dobri obiskanosti v zadnjih dneh in tako je tudi prav.

WhatsApp Image 2022-09-14 at 19.05.36 (1)

Srednje zahteven krog je dolg nekaj manj kot 1000 metrov. Od tega slaba polovica vodi po prostorih Kinološkega društva Domžale, kjer bo na travniku in asfaltirani cesti tehnično nezahteven štartno-ciljni del. Sicer pa bo na območju poligona ovinkasta in dinamična proga s strmim vzponom zahtevala veliko pospeševanj, na spustu pa je nekaj tehničnih elementov, tudi hlodi in zahteven skalni odsek. Proga torej še zdaleč ni nedolžna, opozarjajo Domžalčani.

Zadnja dirka SloXcup za starejše kategorije

V nedeljo bo vreme dobro in temperature optimalne za dobro dirko. A pred tem bo naslednje dni verjetno padlo več dežja kot prej v celem poletju. A proga bo vzdržala, je prepričan Tancik: »Poligon smo že v osnovi pripravili tako, da je trening intervalov na vzponu možen tudi, ko je vse razmočeno. Edino težavo bi lahko predstavljala stoječa voda na travniku kinološkega društva. V tem primeru bomo progo v tem delu prisiljeni speljati nekoliko drugače.«

Organizator sprejema prijave do četrtka, 15. septembra do 24. ure na prijavim.se., kjer je tudi razpis.

Kratki kros v Domžalah je zadnja dirka slovenskega pokala v krosu za članske in kategoriji starejših mladink in mladincev. Točke se podeljuje po enakem ključu kot na olimpijskih krosih.

Mladino pa že naslednji petek, 23. septembra popoldne čaka mestni kros XC Urbani Kočevje. Zvečer KD Melamin pripravlja še atraktivno ulično dirko pod žarometu za vse (ki kaj veljajo). Razpis za XC Urbani Kočevje je že objavljen, prijaviš se na prijavim.se.

Naslova branita Rok Naglič in Tanja Žakelj

Prvo državno prvenstvo v kratkem krosu sta lani oktobra organizirala KD Rajd in Kolesarska zveza Slovenije v Bike parku Ljubljana v Podutiku. Na kratki, 600 metrov dolgi progi so za državne naslove dirkali le v članskih in mladinskih kategorijah. Med člani brani letos naslov Rok Naglič (Calcit Bike Team), med ženskami Tanja Žakelj (Unior-Sinter). Mladinski prvak Žan Pahor (Energijateam.com) in mladinska prvakinja Daša Mlakar (MBK Črni Vrh) bosta v kategorijah starejših mladincev in mladink dirkala tudi letos.