V Kamniku so se na vročo nedeljo kolesarji pomerili za naslove državnih prvakov v olimpijskem krosu. Med člani je prvi naslov državnega prvaka osvojil Mihael Štajnar (MebloJogi Pro-Concrete), med članicami pa je do desetega naslova državne prvakinje prišla Tanja Žakelj (Unior Sinter).

 

»Nisem pričakoval zmage, na dirko sem prišel čisto razbremenjen. Počutil sem se zelo dobro in sem šel naprej, vse ravnine na progi sem poskušal čim hitreje odpeljati. Na klance pa sem šel bolj rezervirano in na koncu je bilo to dovolj za zmago,« je povedal Štajnar, ki je na prašni progi ugnal tekmece, tudi branilca naslova Roka Nagliča (Calcit Bike Team), ki je bil tokrat peti.

XC-Kamnik-2021-A-1676

»Žal danes dirka ni šla po načrtih, vmes sem imel zdravstvene težave, ki jih že nekaj časa odpravljam in upam, da jih do jeseni odpravim. Progo sem naštudiral in vse sem imel pod kontrolo do dirke. Bil sem tudi v dobri formi oz. sem, ampak žal, ko ti ni namenjeno, ne moreš storiti ničesar. Čestitam Mihaelu za njegov prvi naslov in pa glavo gor in gledamo naprej,« je povedal Naglič.

Drugi je z minuto in 46 sekundami zaostanka v cilj prišel Matjaž Lozar (MBK Črni Vrh), na tretjem pa njegov klubski kolega Jakob Klemenčič.

Tanja Žakelj se je za zmago merila predvsem z Blažo Pintarič (Pintatim), je bila v drugi polovici dirke močnejša. Z dirko in prikazanim je bila zadovoljna, glavni cilj sezone pa so olimpijske igre, ki jo čakajo čez nekaj tednov.

»Proga je lepa, razgibana, res da suha, ampak vseeno mislim, da nas je večina bolj zadovoljnih, da je suha, kot pa batna, ki smo jo že imeli v Kamniku in je bila skoraj neprevozna. Dirka je bila v redu od začetka do konca. Moram se zahvaliti, da je bila tudi Blaža na štartu, ker potem drugače dojemaš dirko, saj je močna konkurentka in je tudi zastavila močan tempo že od vsega začetka. Sem pa opazila, da precej vozi na moč, kar je celo dirko težko odvozit. Sama sem poskušala energijo varčevat za zadnje kroge, čeprav je bila dirka krajša, ampak 5 krogov tudi ni tako malo,« je povedala v cilju.

XC-Kamnik-2021-A-1393

Razgibana in atraktivna proga je bila letos nekoliko spremenjena, zaradi prahu tudi zelo drseča in zahtevna, ki je terjala tudi nekaj padcev.

V kategoriji do 19 let sta si naslova državnih prvakov priborila Tine Jereb (MBK ČRNI VRH) in Ema Movrin (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji do 17 let sta majice državnih prvakov oblekla Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM) in Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), ki je povedala:

»Bila sem v super pripravljenosti pred evropskim prvenstvom, ki me čaka v naslednjih dneh. Potrudila sem se po svojih najboljših močeh, kljub vročini sem izpolnila svoja pričakovanja in zmagala.«

Med Amaterji je državni prvak postal Blaž Berlič (ARCONT SELCE).

V kategoriji Veterani 1 na vrhu ni bilo presenečenj. Zmago in naslov državnega prvaka je osvojil član kluba organizatorja KD Calcit Kamnik Boštjan Hribovšek, ki sicer običajno posega po najvišjih mestih.

Tudi v kategoriji Veterani 2 je pričakovano slavil Mitja Tancik (ENERGIJATEAM.COM), ki je o progi in dirki povedal:

»S to progo in podobnimi nimam nikoli težav, lahko pa bi rekli, da je bila s skritimi težavami, pastmi, ker moraš ogromno stvari rešiti podzavestno, ogromno nekega drsenja, lukenj, proga se spreminja, v tem tednu, ko so športniki trenirali, je proga postala povsem druga proga. Drugače pa je super dirka, všeč mi je da smo oživeli center Kamnika in da se ta dirka ponovno odvija. Čestitke organizatorju. Dirka je bila sicer vroča, glede na počutje danes ni bil ravno moj dan, ampak na izkušnje in trmo se da tudi dirko zmagat na tak način.

Med Veterani 3 in Veterani 4 pa sta naslova državnih prvakov prvič osvojila člana Calcit bike teama Valter Tomšič in Bojan Kemperl.

»Super je bilo, suha proga, dobro organizirana dirka, zato pohvale organizatorju. Proga je taka kot pred tremi leti, tako da je meni zelo všeč. Na progi sem bil samo v sredo, saj druge dni ni bilo časa,« je povedal Tomšič, ki se bo udeležil še nadaljnjih dirk v SloXcup pokalu.
»Prva majica državnega prvaka v krosu, zato sem zelo vesel. Občutki so super, proga mi je bila všeč, saj je bila suha. V mokrem nisem najboljši, mi pa tudi vročina precej bolh odgovarja kot mraz. Na njej sem treniral zadnjih deset dni. Drugače pa sem treniral na klanec, tam je bila narejena razlika proti mojem konkurentu Tinetu,« pa je povedal Kemperl, ki se bo v prihodnjem tednu udeležil tudi cestne dirke Maraton Alpe.

V kategoriji Veteranke je bila najhitrejša Ana Podpečan (ENERGIJATEAM.COM)

Dirka je tretja v SloXcup pokalu, Kolesarski Festival Ajdovščina UCI C2 2021, četrti na vrsti bo na sporedu po počitnicah, 5. septembra.

Dobitniki medalj na DP:

V kategoriji ELITE in U23 M je bil najhitrejši Mihael Štajnar (MEBLOJOGI PRO- CONCRETE), drugo mesto je osvojil Matjaž Lozar (MBK ČRNI VRH) ter tretje Jakob Klemenčič (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji U23+Elite W je bila najhitrejša Tanja Žakelj (UNIOR – SINTER), druga je bila Blaža Pintarič (PINTATIM) in tretja Maruša Knap (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U19 M je zmagal Tine Jereb (MBK ČRNI VRH), drugi je bil Nace Gnezda (MBK ČRNI VRH) in tretji Miha Smrdel (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji U19 W je prvo mesto osvojila Ema Movrin (ENERGIJATEAM.COM), druga je bila Daša Mlakar (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji Amaterji je bil najhitrejši Blaž Berlič (ARCONT SELCE).

V kategoriji Veterani 1 je bil najhitrejši Boštjan Hribovšek (CALCIT BIKE TEAM), drugo mesto je osvojil Matjaž Budin (MBK ČRNI VRH) ter tretje Jure Belak (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji Veterani 2 je zmagal Mitja Tancik (ENERGIJATEAM.COM), drugi je bil Peter Rode (CALCIT BIKE TEAM) in tretji Robert Blaznik (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji Veterani 3 je prvo mesto osvojil Valter Tomšič (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Aleš Boben (MTB TRBPOVLJE).

V kategoriji Veterani 4 je prvo mesto osvojil Bojan Kemperl (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Tine Zupan (SCOTT TEAM).

V kategoriji Veteranke je bila najhitrejša Ana Podpečan (ENERGIJATEAM.COM), druga je bi-la Martina Utranker (ŠD 2SIMPL).

V kategoriji U17 M je prvo mesto osvojil Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM), drugi je bil Ambrož Vovk (CALCIT BIKE TEAM) in tretji Blaž Kavčič (KK ZAVRŠNICA).

V kategoriji U17 W je prvo mesto osvojila Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Ivana Klemenčič (MBK ČRNI VRH) in tretja Lana Epšek (KK RAVNE).

V kategoriji U15 M je prvo mesto osvojil Filip Boškin (KD SLOGA 1902 IDRIJA), drugi je bil Nik Golob (CALCIT BIKE TEAM) in tretji Tian Pečnik (KK RAVNE).

XC-Kamnik-2021-ML-0996

V kategoriji U15 W je prvo mesto osvojila Meta Tancik (ENERGIJATEAM.COM), druga je bila Maruša Tereza Šerkezi (BTC CITY LJUBLJANA SCOTT) in tretja Eva Terpin (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji U13 M je bil najhitrejši Maks Majnik (POGI TEAM GENERALI), drugo mesto je osvojil Lenart Dejak (MTB TRAIL CENTER KOČEVJE) ter tretje Kristjan Zupanc Anclin (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U13 W je prvo mesto osvojila Tajda Šoštarko (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila NeŽa Kobal (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Ela Križan (MTB TRAIL CENTER KOČEVJE).

V kategoriji U11 M je prvo mesto osvojil Urban Dejak (MTB TRAIL CENTER KOČEVJE), drugi je bil Jakob Prezelj (KD SLOGA 1902 IDRIJA) in tretji Žan Šekoranja (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U11 W je prvo mesto osvojila Neža Utranker (ŠD 2SIMPL), druga je bila Kaja Pevec (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Anamarija Kosec (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U9 M je prvo mesto osvojil Liam Logar (KD SLOGA 1902 IDRIJA), drugi je bil Rok ŽAVBI (SD STRAHOVICA) in tretji Tilen Rupnik (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji U9 W je prvo mesto osvojila Ema Korošec Janušić (KK ZAVRŠNICA), druga je bila Lara Hajnrihar (SD STRAHOVICA)

V kategoriji U7 M je zmagal Tine Vertačnik (SD STRAHOVICA), drugi je bil Fran Žuk (MTB TRAIL CENTER KOČEVJE).