Na državnem prvenstvu v olimpijskem krosu vroče in brez večjih presenečenj

Državno prvenstvo v olimpijskem krosu je v nedeljo premierno gostil kolesarski park Bike gverk Kotečnik. Med članicami je naslov državne prvakinje Tanja Žakelj osvojila že dvanajstič, Rok Naglič v članski konkurenci četrtič.

Pred daljšim premorom v seriji SloXcup je bilo državno prvenstvo vrhunec domače sezone. Od najboljših ni manjkal nihče, mnogi pa so se vrnili po daljši odsotnosti s tekmovanj v krosu. Fizično zahtevna proga, dolga 3,4 kilometra s 185 metri višinske razlike, ni dopuščala počitka, izkazala pa se je tudi za bolj tehnično, kot smo sprva predvidevali.

Izzivalne razmere na progi

Takoj po štartu je bila v štartnem krogu trasa speljana v klanec, v naslednjih pa v prvi tretjini spletena po gozdu, kjer je bilo poleg fizične moči treba na visečem terenu ves čas ohranjati koncentracijo in hitrost. Sledil je dolg vzpon in razmeroma tehnični spust, vzpon nazaj po smučišču in dva spusta po tekočih progah kolesarskega parka. Med njima pa še težek vzpon Vlečn’ca, ki ga je večina tekmovalcev ljubkovalno poimenovala »batina«.

Izjemno zahtevna proga se je z nekaj spolzkimi odseki izkazala tudi za precej zahrbtno. Dan je začinila še brutalna vročina. Že dopoldan so med dirkami mladih hitro dosegle trideset stopinj, v zadnji dirki dneva pa so se dvignile na 36 stopinj Celzija. Led za vratom in ogromne količine vode za polivanje so bile obvezna sestavina dirke.

Zadnja dirka s suvereno zmago Nagliča

Zadnji so se na dirki pomerili člani in mlajši člani ter mladinci in mlajši mladinci. Rok Naglič (Calcit Bike Team), ki lani na državnem prvenstvu ni nastopil, je štartal suvereno, a je na začetku prvega vzpona najbolj potegnil nekdanji državni prvak v olimpijskem krosu in aktualni prvak v ciklokrosu Mihael Štajnar (Meblojogi-Pro Concrete). Družno sta odpeljala nekaj krogov, nato je član kamniškega kluba dvignil tempo in se odpeljal novemu naslovu državnega prvaka naproti.

V cilju je novi državni prvak povedal: »Vedel sem, da bo hotel biti Mihael v prvem krogu na vsak način v ospredju. In zakaj bi se v prvem krogu, po domače povedano, zaganjal? Pustiš, čakaš in ko dobiš priložnost, greš in poskusiš iti tako, da ostali mentalno ne vzdržijo.«

Dvojici v ospredju sta sledila branilec naslova Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team) in leto dni mlajši hrvaški državni prvak Fran Bošnjak (BBK Šišmiš), ki sta merila moči do zadnjega, sedmega kroga. Matic je pospešil in v cilj prišel na tretjem mestu tri minute in 56 sekund za Nagličem, 40 sekund za njim pa je ciljno črto prevozil Bošnjak. Matic je konec dneva oblekel majico državnega prvaka med mlajšimi člani, a osvojil tudi bronasto medaljo v skupni članski konkurenci.

O taktiki je Matic Kranjec Žagar povedal: »V štartnem krogu raje nisem šel s Štajnarjem in Nagličem, ker sta se mi zdela prehitra. Celo dirko sem poskušal odpeljati konstantno, v svojem tempu, ki bi ga vzdržal vseh sedem krogov. To mi je uspelo, ker sem imel še vedno dovolj moči za zadnji krog.«

Med mlajšimi člani je bil drugi Jakob Klemenčič, tretji pa Jan Jereb (oba MBK Črni Vrh).

Tanja Žakelj z ducatom majic

Pričakovali smo obračun med Tanjo Žakelj (Gapp System-Kolofix) in Vito Movrin (Trinx Factory Team), a so Viti po hitrem štartu boj za najvišjo uvrstitev kmalu preprečile tehnične težave.

Opisala jih je tudi Tanja Žakelj: »Vita je šla na začetku na polno. Sicer sem prišla po hitrejši liniji mimo, a me je v delu pred gozdom spet prehitela, nakar se ji je pripetila prva tehnična težava z menjalnikom, preprosto se je ustavila, jaz pa za sekundo ali dve tudi, da se nisem zaletela vanjo. Nadaljevala sem z dirkanjem, ne da sem želela to izkoristiti, a sem preprosto dirkala naprej. Pač je imela težave, nimamo kaj, prišla bo še kakšna priložnost.«

Tretja je bila Maruša Naglič (Calcit Bike Team).

Žan Pahor in Gašper Štajnar ubranila naslova

Žan Pahor (Energijateam.com) je z borbeno vožnjo ubranil naslov državnega prvaka kljub padcu v tretjem krogu je. Takrat sta ga prehitela Blaž Kavčič (KK Završnica) in Filip Utranker (KD Celje-2Simpl), a je že kmalu spet prevzel vodilno pozicijo. Za manjše presenečenje je sicer poskrbel Utranker, ki je v prvem letu v mladinski konkurenci na skoraj domačem terenu navsezadnje osvojil drugo mesto pred Kavčičem.

O padcu je Pahor povedal: »Po hlodih sem hotel dvigniti potopno oporo, a mi je zdrsnila roka in sem na korenini padel. Nekaj časa sem prihajal k sebi, ravnali so mi krmilo, potem sem poskušal loviti nazaj, prehiteval in zmagal.«

Med mlajšimi mladinci je naslov državnega prvaka ubranil Gašper Štajnar (Adria Mobil), ki je imel najmočnejšo konkurenco v Avstrijcih Anatolu Friedlu in Maksu Barretu Maunzu (oba Giant Stattegg Federleicht). Sledila sta srebrni Filip Boškin (MBK Črni Vrh) in bronasti Jaka Utranker (KD Celje-2Simpl).

»V redu je bilo, proga je bila zelo težko, vroče je bilo, ampak smo za to kar dobro poskrbeli z ledom. Šlo je v redu, noge so bile kar dobre, tako da sem zadovoljen, je povedal Mihael Štajnar in opisal tudi svoje cilje za preostanek poletja: prihodnji teden bo nastopil na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru, na evropskem prvenstvu mladih v Toskani pa cilja na prvo deseterico.

Maruša Tereza Šerkezi drugič med mlajšimi mladinkami

Po Vitinih težavah je imela Tanja Žakelj največjo konkurenco navsezadnje v Maruši Terezi Šerkezi (Rajd Ljubljana). Mlajše mladinke so bile na progi neverjetno hitre, pri čemer je Maruša Tereza postavila celo najhitrejši krog ženske dirke. Tri kroge dolgo dirko je odpeljala tri minute pred klubsko kolegico Evo Terpin ter tri in pol pred Meto Tancik (Misser Junior Team-Energija).

»Občutki so zelo dobri, sploh zato, ker vem, da me v desetih dneh čaka Olimpijski festival evropske mladine, tako da vidimo, da je forma na pravi poti. Danes sem se na progi počutila zelo dobro, noge so bile super in taktično sem peljala zelo dobro,« je povedala Maruša Tereza.

V kategoriji mladink Hana Kranjec Žagar (KD Rajd) tokrat ni imela konkurence.

Brez presenečenj tudi med najmlajšimi

Kategorije do 15 let so se pomerile na krajšem krogu (2,1 km, 100 m višinske razlike). Glede na predstave se na evropskem prvenstvu mladih obetajo visoke uvrstitve tudi v kategoriji do 15 let. Eno od ekip bosta sestavljala Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team) in Lenart Dejak (MTB Trail Center Kočevje), ki sta na državnem prvenstvu upravičila vlogi favoritov.

Kategorije do 13 let so se pred dirko na kratkem krogu (1,3 km, 60 m višinske razlike) pomerile tudi na tehničnem poligonu. V kategoriji do 13 let sta državna prvaka postala Neža Utranker (KD Celje – 2Simp) in Nejc Vrtačnik (ŠD Strahovica).

Najmlajši v kategorijah U7, U9 in U11 seveda niso dirkali za državne naslove, ampak so po vožnji na tehničnem poligonu in dirki vsi dobili priznanja za uspešno udeležbo. Ta način nagrajevanja vseh je bil letos odlično sprejet, kot tudi to, da v najmlajših kategorijah ni več vodeno točkovanje za pokal SloXcup.

Pestro v amaterskih in veteranskih kategorijah

Na kros se je po dolgih letih vrnil nekdanji članski državni prvak Robert Vrečer (Bike Ek), ki je z visokim tempom takoj od štarta pustil zasledovalce daleč zadaj, a se brez tekmovalne licence Kolesarske zveze Slovenije ni potegoval za naslov državnega prvaka v kategoriji veterani 1. Tako je naslov državnega prvaka spet osvojil Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team). Državni podprvak je postal njegov ekipni kolega Jure Belak, bron pa je osvojil Matjaž Budin (MBK Črni Vrh).

Robert Vrečer je bil po dirki zgovoren:

Ubranitev naslova med amaterji je uspela nekdanjemu večkratnemu državnemu prvaku med mladinci in mlajšimi člani Urbanu Ferenčaku (Hörmann Slovenija Bike Team). Drugi je bil Martin Jesih (B.V.G. Gulč) in tretji Luka Želimorski (KD Celje-2Simpl). Ferenčak je pomagal tudi pri trasiranju proge, o tem je povedal:

Tudi v kategoriji veterani 2 in 3 majici državnih prvakov nista menjali naslova. Spet sta bila nepremagljiva Mitja Tancik (Energijateam.com) in Peter Vesel (Proadventure TORQ Fitness). Med veterani 2 je Robert Blaznik (MBK Črni Vrh) z zaostankom 32 sekund osvojil drugo in Aljoša Martinjaš (Calcit Bike Team) z 52 sekundami zaostanka tretje mesto. Med veterani 3 je bil drugi Iztok Kuret (KD Alpe SiS) in tretji Lucjan Premrn (Izvir Vipava).

Martina Utranker (KD Celje – 2Simpl) je nastopila brez konkurence v veteranski kategoriji.

SloXcup se vrača septembra

Športnemu društvu Vertikala je bilo že prvo leto v druščini organizatorjev dirk pokala SloXcup zaupano državno prvenstvo v olimpijskem krosu. Zahtevna, a dobro opravljena naloga, saj so tekmovalci in spremljevalci pohvalili tako progo na nekdanjem smučišču Liboje, kot tudi majhno, a ljubko prizorišče Bike gverka Kotečnik. Z dodatnim kulinaričnim programom in igriščem za otroke so zadeli terno in zadržali gledalce in tekmovalce do konca vročega dne.

V seriji SloXcup zdaj sledi daljši premor, a za najboljše natrpan program z velikimi tekmovanji v dresih slovenske reprezentance. Septembra pa nas čakajo še tri dirke SloXcup: za mlade XC Rašica, za vse kategorije pa krosa v Ajdovščini in Domžalah.