Naglič ob bok najboljšim, Belomoina do suverene zmage

V MTB trail centru Kočevje je pretekli vikend potekala prva dirka v olimpijskem krosu. V soboto so se pomerili najmlajši, v nedeljo pa kategorije od U15 naprej. V najprestižnejši kategoriji sta najboljši slovenski uvrstitvi postavila Rok Naglič s tretjim in Tanja Žakelj s četrtim mestom. Zmagala sta Ukrajinka Yana Belomoina in Avstrijec Mario Bair.

Sobotna preizkušnja za najmlajše kategorije od U7 do U13 je zaradi dežja naredila dirko zahtevno, saj je bila proga blatna in težko prevozna. Odpadel je tudi preskus tehničnih spretnosti na poligonu, ki je od lani novost v SloXcup pokalu. Kljub temu so se mladi kolesarji odlično borili in si nabrali nove izkušnje.

V nedeljo je bilo vreme prizanesljivejše, a je bila proga še vedno mastna in zahtevna. Ukrajinka Belomoina, ki je članice pustila več kot tri minute za seboj, je v cilju povedala:

»Zelo sem vesela zmage. Noge so bile super, kljub temu, da nisem veliko trenirala, saj sem bila zadnja dva tedna bolna. Tudi vožnja do tu je bila utrujajoča, zato sem res ponosna, da sem dobro odpeljala dirko, ki je odlična priprava pred dirko svetovnega pokala.«

XC-Kocevje-30-05-2021-4288

Drugo mesto je osvojila Italijanka Mariko Tovo (KTM PROTEK DAMA), tretje pa njena rojakinja Giorgia Marchet (TEAM RUDY PROJECT XCR).

Med člani je bil najmočnejši Avstrijec Mario Bair (TORPADO URSUS), ki se je za zmago boril s starim znancem iz SloXcup pokala, Italijanom Danielem Braidotom (C.S. CARABINIERI) in Rokom Nagličem CALCIT BIKE TEAM).  A v zadnjem krogu je bil Avstrijec najmočnejši. Naglič je za njim zaostal za 37 sekund, v cilju pa je povedal:

»Dirka v Kočevju mi je zelo pri srcu, lepo je dirkati na domačem terenu. Proga ni bila najboljša zaradi sobotnega dežja, a je bila glede na pogoje vrhunska. Z rezultatom sem zadovoljen, malo mi je le žal, ker je bil Mario v zadnjem krogu hitreje na kolesu in se je odpeljal naprej. A prve stopničke na C1 dirki so dober rezultat in komaj čakam naslednje dirke.«

XC-Kocevje-30-05-2021-4443

In kako so zahtevno progo opisali nekateri tekmovalci?

»Proga je bila super, tehnično zahtevna, drseča, še posebej zaradi vremenskih razmer. Vse tehnične dele sem uspel brez težav odvozit, je pa bilo danes morda za koga bolj varno, da je vozil po B odsekih. Dirka je bila zelo hitra, z Boštjanom sva sicer vozila svojo dirko in se gnala do skrajnosti. Odličen dan,« je povedal Mitja Tancik, zmagovalec v kategoriji Veterani 2.

»Na štartu je bilo kar veliko gužve, a sem po travi prehitel nasprotnike in prišel prvi na začetek hoste. Nekaj časa sem vozil s prijateljem, potem pa sem, predvsem v klance in na delu, kjer sem tekel, naredil razliko in to do cilja le še povečeval,« je povedal Gašper Štajnar, ki je slavil v kategoriji do 15 let.

Najboljši trije po kategorijah:

V kategoriji Elite M je bil najhitrejši Mario Bair (TORPADO URSUS), drugo mesto je osvojil Daniele Braidot (C.S. CARABINIERI), tretje pa Rok Naglič (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U23+Elite W je prvo mesto osvojila Yana Belomoina (CST POSTNL BAFANG MOUNTAINBIKE RACING TEAM), druga je bila Marika Tovo (KTM PROTEK DAMA) in tretja Giorgia Marchet (TEAM RUDY PROJECT XCR).

V kategoriji U19 M je bil najhitrejši Yannick Parisi (CICLI LUCCHINI.COM), drugo mesto je osvojil Matteo Siffredi (SCOTT LIBARNA XCO) ter tretje Ivan Okmažić (BK MAKARSKA).

V kategoriji U19 W je prvo mesto osvojila Sara Cortinovis (FOUR ES INTERNATIONAL PROJECT UCI 4SI), druga je bila Anja Nadu (BK MONTES) in tretja Lisa Canciani (ASD DP66 GIANT SMP).

V kategoriji Amaterke je bila Luna Pontani (ASD TEAM GRANZON) brez konkurence.

V kategoriji Amaterji je prvo mesto osvojil Simone De Bona (CUBE CRAZY VICTORIA BIKE), drugi je bil Alen Tomasev (BK CRIKVENICA) in tretji Luka Želimorski (ŠD 2SIMPL).

V kategoriji Veterani 1 je bil najhitrejši Boštjan Hribovšek (CALCIT BIKE TEAM), drugo mesto je osvojil Matjaž Budin (MBK ČRNI VRH) ter tretje Luka Vodopivec (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji Veterani 2 je prvo mesto osvojil Mitja Tancik (ENERGIJATEAM.COM), drugi je bil Robert Blaznik (MBK ČRNI VRH) in tretji Aleš Boškin (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji Veterani 3 je zmagal Peter Vesel (PROADVENTURE TORQ FITNESS), drugi je bil Valter Tomšič (CALCIT BIKE TEAM) in tretji Gianluca Barilani (TEAM TODESCO ASD).

V kategoriji Veterani 4 je bil najhitrejši Tine Zupan (SCOTT TEAM).

V kategoriji Veteranke je prvo mesto osvojila Ana Podpečan (ENERGIJATEAM.COM), druga je bila Martina Utranker (ŠD 2SIMPL).

V kategoriji U17 M je bil najhitrejši Tommaso Cafueri (ASD ACIDO LATTICO TEAM), drugo mesto je osvojil Stefano Viezzi (ASD LIBERTAS CERESETTO) ter tretje Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U17 W je prvo mesto osvojila Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Eva Herzog (RC ARBÖ ASKÖ OMYA VILLACH) in tretja Szonja Greman (LIMITLESS XCO TEAM NAGYKANIZSA).

V kategoriji U15 M je prvo mesto osvojil Gašper Štajnar (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Nik Golob (CALCIT BIKE TEAM) in tretji Tian Pečnik (KK RAVNE).

V kategoriji U15 W je prvo mesto osvojila Maruša Tereza Šerkezi (BTC CITY LJUBLJANA SCOTT), druga je bila Meta Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Hana Gnezda (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji U13 M je prvo mesto osvojil Maks Majnik (POGI TEAM GENERALI), drugi je bil Lenart Dejak (MTB TRAIL CENTER KOČEVJE) in tretji Kristjan Zupanc Anclin (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U13 W je prvo mesto osvojila Tajda Šoštarko (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Ula Ravnikar Bolčina (CALCIT BIKE TEAM) in tretja Neža Kobal (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U11 M je bil najhitrejši Jakob Prezelj (KD SLOGA 1902 IDRIJA), drugo mesto je osvojil Lan Rupnik (MBK ČRNI VRH) ter tretje Žan Šekoranja (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U11 W je prvo mesto osvojila Neža Utranker (ŠD 2SIMPL), druga je bila Kaja Pevec (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Anamarija Kosec (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U9 M je prvo mesto osvojil Tit Ravnihar (KK ZAVRŠNICA), drugi je bil Troy Štrucl (MTB TRAIL CENTER KOČEVJE) in tretji Rok Žavbi (SD STRAHOVICA).

V kategoriji U9 W je prvo mesto osvojila Lara Hajnrihar (SD STRAHOVICA), druga je bila Ema Korošec Janušić (KK ZAVRŠNICA) in tretja Kiara Žlender (SD STRAHOVICA).

 

Povezava do fotogalerije.

XC-Kocevje-29-05-2021-1074