Prva zmaga v SloXcup-u ostala v Sloveniji

Prva dirka v seriji dirk SloXcup pokala XC Griči, pod organizacijo KD Deš Fleš v letošnji sezoni je za nami. Na štartu v Vrtojbi se je zbralo 246 kolesarjev iz Slovenije, Italije in Hrvaške. Letošnja novost, v kateri se točkuje tudi tuje tekmovalce, bo precej popestrila boj za točke v končnem seštevku.

Najprej so se na še suho progo podali najmlajši kolesarji, katerih število se v večini klubov iz leta v leto povečuje. Sledile so jim starejše kategorije, ob 14-ih pa so se na progo podale kategorije od starosti pod 17 let do elite moške kategorije. Progo je pred tem že zmočil dež, ki je botroval tudi nekaj poškodbam v veteranskih kategorijah, vsekakor pa je dirko tudi otežil.

Dirka, ki je potekala po makadamu, med griči in vinogradi in gledalcem omogočala čudovite razglede, je bila že od začetka hitra in borbena. V ospredju so bili tekmovalci pod 23 let, Italijana Moreno Pellizzon in Rudy Molinari (oba UC Caprivesi), Rok Naglič (Calcit bike team) in Gregor Dimic (Energijateam.com) ter najhitrejši elite kategorije Hrvat Dani Simčić (Adrenalina MTB Team), Boštjan Hribovšek ter Luka Tavčar (oba Calcit bike team).

Pri mlajših članih je bil večino dirke v ospredju Italijan Pellizzon, v zadnjem krogu pa je prišlo do boja in Italijan je moral priznati premoč Nagliča in Dimica. Slavil je Dimic, ki si je pridirkal odlično rojstnodnevno darilo. Bil pa je tudi absolutni zmagovalec dirke s časom 1:12:34.

Zmagovalec dirke Gregor Dimic pa je komentiral:

»Organizacija je bila odlična. Malo me je bilo strah proge, ker sem mislil, da bo proga težka in blatna. Izkazalo se je, da temu ni tako, proga je bila skoraj suha, hitra in tekoča. Nisem imel nobenih tehničnih težav. Na začetku dirke sem ostal bolj zadaj, potem pa sem ujel sotekmovalca in ju prehitel ter osvojil prvo mesto. Zahvalil bi se Mitji Tanciku, ki me je pripravil na sezono in mi v kritičnih trenutkih pomagal pri pripravi treninga.«

Drugouvrščeni Naglič je po dirki povedal:

»Od štarta sem šel suvereno, po nekaj minutkah dirke me je spodneslo in sem padel. Nekaj tekmovalcev me je prehitelo, ampak sem se hitro pobral in že do vrha klanca sem bil na tretji poziciji. Zadal sem si cilj ujeti Italijana in v drugem krogu mi je to tudi uspelo. V četrtem krogu naju je dohitel Dimic, ki je bil v zadnjem krogu za malenkost premočan in mi je malce ušel ter tako zmagal.«

Med elite kategorijo je tempo ves čas dirke držal Hrvat Simčić, ki je na koncu tudi slavil. Na drugo mesto se je uvrstil Hribovšek, ki je za zmagovalcem zaostal za 59 sekund, tretje mesto z minuto in 42 sekund zaostanka za prvouvrščenim pa je pripadlo Tavčarju.

Med elite ženskami je slavila Tina Perše (Calcit bike team) pred Italijanko Alessandro Tesso (ASD Salele Cycling FPT).

Med mladinci pod 19 let je šla zmaga v Italijo. Slavil je Federico Tauceri (Trivium-Froggy Team) pred Davidom Ivartnikom (Energijateam.com) in Markom Vujevićem (BGK Tuškanac). Pri mladinkah pa je zmaga ostala v Sloveniji. Slavila je Vita Movrin (Energijateam.com) pred Hrvatico Anio Žufić (Adrenalina MTB Team) in Niko Dečman (Calcit Bike team).

Med mlajšimi mladinci kategorije pod 17 let je bil najhitrejši Miha Klemenčič (MBK sportR.si) pred klubskim kolegom Matevžem Govekarjem in Jernejem Hircijem (KK Završnica).

Med amaterji je zmagal Italijan Danijel Mervig (Ki.Co.Sys Team), med veterani pa se je na XC vrnil in zmagal Matej Lovše (Tuš T.E.A.M.).

V kategoriji pod 15 let je med dečki zmaga pripadla Jaku Starmanu (Calcit bike team), pri deklicah pa Ani Janežič (Energijateam.com). Kategorijo nižje je pri dečkih slavil Luka Janežič (Energijateam.com), pri deklicah pa Špela Čuk (KD Sloga 1902 Idrija). Pri deklicah do 11 let je prvo mesto osvojila Meta Janežič (Energijateam.com), pri dečkih pa Jan Boltar (Calcit bike team).

Med dečki do 9 let je postal zmagovalec Nik Auer (Calcit bike team), med deklicami pa Eva Terpin (MBK sportR.si). V najmlajši kategoriji se je pomerilo sedem kolesarjev, dve deklici in pet dečkov. Med deklicami je zmagala Tajda Šoštarko (Calcit bike team), med dečki pa Aljaž Boškin (KD Sloga 1902 Idrija).

Rezultati in analiza dirke po krogih

Naslednja dirka je 9. aprila v Idriji.