Rok Naglič ubranil zmago v Ajdovščini

Četrta dirka v pokalu SloXcup se je v elitni konkurenci končala z zmago Roka Nagliča (Calcit bike team). Dirka v olimpijskem krosu je v organizaciji KK Črn Trn potekala v sklopu Kolesarskega festivala Ajdovščina, poleg vročine pa je dirko spremljal tudi veter.

Dirko so otvorile najmlajše kategorije, ki so svoje spretnosti pokazale tudi na tehničnem poligonu. Čez dan se je pomerilo 183 tekmovalk in tekmovalcev.

Kategorijo elite in U23 je sestavljalo 12 kolesarjev, ki so se pomerili na sedmih krogih s štartom in ciljem v Palah. Krog je dolg 4 km z višinsko razliko 110 m in je speljan čez Škol ter skozi mini park Frutabela. Kamnita trasa je bila kriva za slabo voljo nekaterih tekmovalcev, ki so dirko končali s predrtimi zračnicami, sicer pa so traso začinile tudi razgibane enoslednice.

Med člani Rok Naglič ni imel konkurence. V cilj je prišel dve minuti in 48 sekund pred Gregorjem Dimicem (ENERGIJATEAM.COM), tretje mesto pa je osvojil Jakob Klemenčič (MBK ČRNI VRH). Za Energetikom je zaostal za 13 sekund.

Lanska zmagovalka med članicami Tanja Žakelj je tokrat nastopila v Švici na dirki svetovnega pokala, letos pa se je v kategoriji članic pomerila le Maruša Knap (Calcit bike team).

»Po slabih predstavah na najpomembnejših tekmah sem končno odpeljal solidno dirko. Začel sem v svojem tempu in kar hitro ostal sam v ospredju, prehiteval sem tudi tekmovalce iz višje kategorije. V tretjem krogu sem hotel dohiteti klubskega kolega, a me je malo zabilo, zato sem zadnja dva kroga odpeljal malo počasneje. Z dirko sem zadovoljen in upam na dobre noge še v naslednje,« pa se je zmage na dirki razveselil Nace Gnezda (MBK ČRNI VRH), zmagovalec v kategoriji U19.

V kategoriji do 17 let je prvo zmago v olimpijskem krosu osvojil Ambrož Vovk (Calcit bike team):

»Danes je bila razburljiva tekma. Proga je bila težka ker je bila kamnita in je zahtevala veliko koncentracije. Od začetka sva z Marcelom vozila skupaj. Prehitela sva nekaj starejših tekmovalcev in borbala do zadnjih metrov. Na koncu sem imel dovolj moči za zmago. Sem zelo zadovoljen s prvo zmago v karieri.«

Veter je pred štartom mladink in članic prevrnil štartno ciljni lok in nekoliko prestavil nadaljevanje dirke. V kategoriji do 17 let je zmagala Hana Kranjec Žagar (Calcit bike team), v kategoriji do 19 let pa je zmago osvojila hrvaška tekmovalka.

In kako je dirko povzel Boštjan Hribovšek, pričakovano zmagovalec v kategoriji veterani I ?

»Četrta tekmo slovenskega pokala je za nami. Poleg tekem starejših kategorij smo imeli zjutraj še tehnični poligon mladih, ki smo si ga z veseljem ogledali in videli, kako se razvijajo mladi tekmovalci v prave gorske kolesarje. Nato so sledili štarti mlajših kategorij v krosu. Malo čez 14 uro smo štartali veterani in amaterji v kar lepem številu. Startali smo nekoliko z zamikom zaradi močnega vetra, ki je dodobra povzročal težave organizatorjem na štartno ciljnem prostoru. Zagnali smo se v štartni krog in naprej na progo. Sam sem odpeljal vseh pet krogov v svojem tempu. Zadovoljen sem z vožnjo in rezultatom. Lepo je bilo tekmovati na domačem terenu, ker je bilo ogromno navijačev čez celo progo, tako da je bilo super vzdušje.«

Prvi trije po kategorijah:

V kategoriji Elite M je bil najhitrejši Rok Naglič (CALCIT BIKE TEAM), drugo mesto je osvojil Gregor Dimic (ENERGIJATEAM.COM) ter tretje Felix Fritzsch (R2-BIKE.COM MTN CREW).

V kategoriji U23 M je prvo mesto osvojil Jakob Klemenčič (MBK ČRNI VRH), drugi je bil Matjaž Lozar (MBK ČRNI VRH) in tretji Blaž Žle (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U23+Elite W je prvo mesto osvojila Maruša Knap (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U19 M je zmagal Nace Gnezda (MBK ČRNI VRH), drugi je bil Jakov Svilokos (BGK TUŠKANAC) in tretji Ivan Peruško (FOUR ES RACING TEAM).

V kategoriji U19 W je prvo mesto osvojila Anja Nadu (BK MONTES), druga je bila Daša Mlakar (MBK ČRNI VRH) in tretja Ema Movrin (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji Amaterji je zmagal Alen Tomasev (BK CRIKVENICA).

V kategoriji Veterani 1 je zmagal Boštjan Hribovšek (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Matjaž Budin (MBK ČRNI VRH) in tretji Luka Vodopivec (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji Veterani 2 je prvo mesto osvojil Robert Blaznik (MBK ČRNI VRH), drugi je bil Aleš Boškin (MBK ČRNI VRH) in tretji Aleš Strašek (KK BIKE-EK HALOZE 2002).

V kategoriji Veterani 3 je bil najhitrejši Valter Tomšič (CALCIT BIKE TEAM),

V kategoriji Veterani 4 je bil najhitrejši Tine Zupan (SCOTT TEAM), drugo mesto je osvojil Bojan Kemperl (CALCIT BIKE TEAM)

V kategoriji Veteranke je prvo mesto osvojila Ana Podpečan (ENERGIJATEAM.COM), druga je bila Martina Utranker (ŠD 2SIMPL)

V kategoriji U17 M je bil najhitrejši Ambrož Vovk (CALCIT BIKE TEAM), drugo mesto je osvojil Marcel Gladek (MBK ČRNI VRH) ter tretje Blaž Kavčič (KK ZAVRŠNICA).

V kategoriji U17 W je bila najhitrejša Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Tina Smrdel (MBK ČRNI VRH) in tretja Lana Epšek (KK RAVNE).

V kategoriji U15 M je zmagal Nik Golob (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Filip Boškin (KD SLOGA 1902 IDRIJA) in tretji Tian Pečnik (KK RAVNE).

V kategoriji U15 W je prvo mesto osvojila Maruša Tereza Šerkezi (BTC CITY LJUBLJANA SCOTT), druga je bila Eva Terpin (MBK ČRNI VRH) in tretja Nika Mikuž (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji U13 M je zmagal Maks Majnik (POGI TEAM GENERALI), drugi je bil Lenart Dejak (MTB TRAIL CENTER KOčEVJE) in tretji Joža Matjaž Šerkezi (POGI TEAM GENERALI).

V kategoriji U13 W je bila najhitrejša Tajda Šoštarko (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Neža Kobal (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Pina Šiler (KK ZAVRŠNICA).

V kategoriji U11 M je bil najhitrejši Lan Rupnik (MBK ČRNI VRH), drugo mesto je osvojil Jakob Prezelj (KD SLOGA 1902 IDRIJA) ter tretje Žan Šekoranja (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U11 W je bila najhitrejša Neža Utranker (ŠD 2SIMPL), druga je bila Kaja Pevec (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Anamarija Kosec (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U9 M je zmagal Liam Logar (KD SLOGA 1902 IDRIJA), drugi je bil Rok Žavbi (SD STRAHOVICA) in tretji Tit Ravnihar (KK ZAVRŠNICA).

V kategoriji U9 W je prvo mesto osvojila Lara Hajnrihar (SD STRAHOVICA), druga je bila Ema Korošec Janušić (KK ZAVRŠNICA) in tretja Kiara Žlender (SD STRAHOVICA).

V kategoriji U7 M je zmagal Tine Vertačnik (SD STRAHOVICA), drugi je bil Nace Špenko (SD STRAHOVICA) in tretji Matevž Zobec.

V kategoriji U7 W je bila najhitrejša Manca Prezelj (KD SLOGA 1902 IDRIJA).

Odpoved dirke XC Energija

Zaradi težav s traso, dovoljenji in iskanjem nove lokacije je dirka XC Energija žal odpovedana. V letu 2022 pa Energijateam že pričakuje dirko na domačem gorskokolesarskem poligonu v Domžalah, za katerega se čaka zgolj še gradbeno dovoljenje.

Posodobljen koledar si lahko ogledate na tej povezavi.