OGK potrdil tekmovalni pravilnik. Kaj bo novega v krosu?

Odbor za gorsko kolesarstvo in BMX pri Kolesarski zvezi Slovenije je potrdil pravilnik za dirke slovenskega pokala in državnih prvenstev. Kar nekaj sprememb se obeta tudi v pokalu SloXcup.

S soglasjem organizatorjev se izenačujejo denarne nagrade za ženske in moške, precej je prevetren sistem točkovanja ekip in točkovanja v pokalu SloXcup mladi. Celoten pravilnik najdete tukaj.

Izenačitev ženskih in moških denarnih nagrad
Nagradni sklad poslej znaša na dirkah SloXcup najmanj 920 EUR. Denarne nagrade po novem prejmejo tudi prve tri mladinke, in sicer enake zneske kot mladinci. Nagrade se v celotnem znesku podeli, če nastopa vsaj 5 tekmovalcev ali tekmovalk v posamezni kategoriji. V nasprotnem primeru se zneski v tej kategoriji razpolovijo.

Uvedba enodnevnih licenc
Z uvedbo enodnevnih licenc v letošnji sezoni se ukinja kategorijo hobi. Kolesarji brez tekmovalnih licenc bodo tako z enodnevnimi licencami nastopali v kategorijah amaterskih in veteranskih kategorijah.

Jasna določitev kategorij, ki štejejo za državno prvenstvo
Naslove državnih prvakov ter majice državnih prvakov se podeli v kategorijah U17 mlajši mladinci in mlajše mladinke, U19 mladinci in mladinke, moški U23 in člani, U23 mlajši člani, ženske U23 in članice ter v amaterskih in veteranskih kategorijah.

XCC-Energija-Domzale-2022-8383

Ukinitev samostojne kategorije člani (elite)
V moški konkurenci se vodi samo razvrstitev za skupno moško kategorijo (U23 mlajši člani in člani) in ločeno za kategorijo U23 mlajši člani. Enako velja za točkovanje pokala, v katerem se vodi dve lestvici: za skupno kategorijo člani in mlajši člani ter ločeno za U23 mlajše člane.

Razjasnitev vrstnega reda, če imata dva tekmovalca v končni pokalni razvrstitvi enako število točk
Pravilnik v preteklosti ni določal vrstnega reda v tem primeru, ampak je obveljalo, da sta tekmovalca izenačena. Po novem velja, da višje mesto zasede tisti, ki je bil na zadnjem tekmovanju uvrščen višje. Če sta oba tekmovalca brez točk na finalni dirki, odloča boljši rezultat na predzadnji dirki in tako naprej. Enako velja v točkovanju za najboljšo ekipo.

Točkovanje za najboljšo ekipo SloXcup
Razvrstitev klubov v pokalu SloXcup mladi se vodi ločeno od točkovanja za najboljšo ekipo SloXcup. S tem se po eni strani spodbuja in nagrajuje tekmovanje v kategorijah, ki jih priznava UCI in po drugi strani delo z mladimi.

V točkovanju za najboljšo ekipo SloXcup se seštevajo točke najboljših petih tekmovalcev (in ne več vseh, kot pred spremembo) posameznega kluba v spodaj navedenih kategorijah. Točke tekmovalk in tekmovalcev v amaterskih in veteranskih kategorijah so ponderirane s faktorjem 0,75

Kategorija Faktor
Moški U23 in člani 1,00
Ženske U23 in članice 1,00
Mladinci U19 1,00
Mladinke U19 1,00
Amaterji, veterani (1, 2, 3, …) 0,75
Amaterke, veteranke 0,75

Umaknjeno je določilo, da so plačila startnine oproščeni člani in mlajši člani, uvrščeni na lestvici UCI med prvih 100, ter članice in mlajše članice, ki so na lestvici UCI uvrščene med prvih 50. Odločitev o tem se prepušča organizatorjem. Kljub temu pa OGK predlaga, da vrhunske slovenske tekmovalce organizatorji oprostijo startnine in jih tudi s tem privabijo na dirke.

Predlagana sta tudi nova urnika tekmovanj, in sicer za enodnevno in dvodnevno tekmovanje. Dvodnevni format je še posebej priporočljiv za dirke kategorije C1. Organizatorji sicer urnik tekmovanja razpišejo po lastni presoji, a OGK priporoča dirko amaterjev in veteranov na tehnično manj zahtevni progi oziroma na skrajšanem krogu. Namen priporočila je privabiti na dirke več amaterjev in veteranov, ki se doslej dirk niso udeleževali v večjem številu tudi zaradi tehnično zahtevnih prog.

XCO-Kamnik-2022-1652

Kros – mladi

Glavna cilja sprememb v pokalu SloXcup mladi sta spodbuda razvoja tehničnega znanja in ublažitev rezultatskega pritiska. Zato se bo v sezoni 2023 bolj spodbujalo izvedbo tehničnega poligona in s tem celovitejši razvoj mladih kolesarjev. OGK pripravlja pestrejši nabor vaj, ki bodo bolje prilagojene za različne starostne kategorije. Spremembe v zvezi s tehničnim poligonom in zahtevano opremo smo sicer napovedali že v začetku decembra.

Tehnični poligon prinaša več točk
Za uspešno izveden prvi del vaje dobi tekmovalec 40 točk, z dvema uspešnima sektorjema 50 točk in 60 točk za perfektno opravljeno vajo. Skupaj prejme 240 točk ali celo 300 točk v primeru petih vaj.

Na dirki velja obstoječi točkovni sistem, po katerem zmagovalec prejme 200 točk, drugi 150 točk, tretji 120 točk in tako dalje. Točke s poligona in točke z dirke se v rezultatih objavijo ločeno in skupno, kot seštevek obeh točkovanj, kar predstavlja končno uvrstitev na tekmovanju.

Organizator lahko tehnični poligon po želji razpiše tudi za kategorije U15 in U17.

XC-Rasica-2022-0058

Dodano je določilo, da mora tekmovalec uporabljati isto kolo in opremo (obročnike) na tehničnem poligonu in dirki. To je sprejeto zato, ker je tekmovalec z manjšim kolesom v prednosti na tehničnem poligonu, na dirki pa hitrejši z večjim kolesom. Spoštovanje pravila se bo nadziralo z nalepkami na okvirju in obeh obročnikih. Nalepke bodo dobili tekmovalci ob prijavi in jih nalepili na vidno mesto.

V kategorijah U7 in U9 so dovoljeni obročniki velikosti največ 24 palcev
Posledice vožnje s prevelikimi kolesi so lahko slab nadzor nad kolesom, nepravilno odklanjanje v zavojih in nepravilna tehnika pedaliranja. Od leta 2020 je zato veljalo priporočilo, da v kategorijah U7 in U9 tekmovalci nastopajo z obročniki velikosti največ 24 palcev, od sezone 2023 pa je to pravilo.

Kot priporočilo še vedno velja, da tekmovalci kategorij U11 in U13 uporabljajo obročnike do velikosti 27,5 palcev.

XCO-Kamnik-2022-0730

Točkovanje za najbolj perspektivno ekipo SloXcup
Seštevajo se točke najboljših petih (in ne več vseh) tekmovalcev posameznega kluba v kategorijah U13, U15 in U17.

Ukinitev točkovanja v kategorijah U7, U9 in U11
Z namenom zmanjšanja tekmovalnega pritiska se ukine končno pokalno točkovanje v najmlajših kategorijah. Na tehničnem poligonu in dirkah še vedno tekmujejo, na koncu pa priznanja dobijo vsi, ki so uspešno končali tekmovanje. Cilj je, da otroci spoznavajo šport skozi igro, brez tekmovalnega pritiska v najzgodnejših letih kolesarskega razvoja.

Na terenu se vidimo že čez dva meseca!

Organizatorje dirk, tekmovalce in njihove spremljevalce prosimo, da pravilnik natančno preberete, tako da boste pred začetkom sezone 26. marca v Vrtojbi dobro seznanjeni z veljavnimi pravili.