Tanja Žakelj in Matic Kranjec Žagar članska državna prvaka

V nedeljo so se na Mariborskem Pohorju tekmovalci v olimpijskem krosu pomerili za naslove državnih prvakov, dirka je štela tudi za točke SloXcup.

Matic Kranjec Žagar (Calcit bike team) je bil najmočnejši v elite kategoriji, med članicami je enajsti naslov državne prvakinje osvojila Tanja Žakelj (Unior Sinter Factory Racing).

»Bilo je vroče. Rada dirkam na novih progah in sem uživala. Že včeraj na ogledu proge sem bila navdušena. Klanec je sicer potrebno preživet, pomembno je, da si fizično dober, potem pa sledi uživanje na spustu. Proga mi je všeč, je pa izjemno težka. Če bi imela močnejšo konkurenco, bi bilo precej težje, tako pa sem lahko šla s svojim tempom. Nezvožena proga v gozdu je zahtevala veliko koncentracije, saj te najmanjša napaka stane padca. Hkrati se pa na taki progi pokaže, kdo obvlada kolo in uživa na njem in čim bolj tekoče odpelje progo, kar pa je bistvo vsake vožnje,« je povedala 11-kratna državna prvakinja, ki si želi, da bi gorskokolesarsko vnemo prenesla na mlajše generacije.

Tanja na dirki ni imela konkurence. Med članicami so se pomerile le tri kolesarke, Vita Movrin (Energijateam.com) je za njo zaostala dobrih pet minut, Maruša Knap (Calcit bike team) pa za trinajst in pol.

DP-XCO-Pohorje-2022-3062

Dirka je potekala na novem prizorišču v Bike parku Pohorje v zelo visokih temperaturah. Kolesarji so se pomerili na precej dolgem vzponu, ki mu je sledil tehnično zahtevnejši del v gozdu. Traso si je Matic Kranjec Žagar ogledal dan prej, predvsem mu je ustrezal tehničen del.

»Bilo je zelo vroče. Drugi del proge je bil zelo tehničen, prvi malo manj, bolj klančarski. Danes se mi je vse poklopilo, zato sem zelo zadovoljen. Največ razlike sem naredil v drugem, bolj tehnično zahtevnem delu in bilo je dovolj za zmago.«

DP-XCO-Pohorje-2022-7003

Drugo mesto je osvojil Jakob Klemenčič (KK Črni Vrh), ki je za novim državnim prvakom zaostal za dobri dve minuti in tretje Gregor Krajnc (Hörmann Slovenija Bike Team), čigar zaostanek je znašal dobre tri minute.

Med mladinci je pričakovano državni prvak postal Žan Pahor (Energijateam.com), med mladinkami je naslov osvojila Daša Mlakar (MBK Črni Vrh).

»Proga je bila zelo zahtevna, saj je bil dolg klanec. Mi je pa zelo ustrezal tehničen del v gozdu. Pridobivala sem na dolžino, saj je bil klanec predolg zame, saj mi pa ustrezajo krajši klanci. Drugače sem pa naslova zelo vesela, saj sem prvič po desetih letih osvojila naslov državne prvakinje.«

Med mlajšimi mladinci je državni prvak postal Gašper Štajnar (Calcit bike team), med mlajšimi mladinkami pa je bila ponovno nepremagljiva Maruša Tereza Šerkezi (KD Rajd).

Med Amaterji se je naslova državnega prvaka razveselil Urban Ferenčak (Hörmann Slovenija Bike Team).

Boštjan Hribovšek (Calcit bike team) je po poškodbi, ki ga je začasno oddaljila od bojev za pokalno točkovanje, ponovno v formi, kar je pokazal z novim osvojenim naslovom državnega prvaka v kategoriji Veterani 1.

»Po poškodbi, ki sem jo imel januarja, nikakor nisem zbral motivacije za tekmovanje. Tako je bila to moja prva tekma letos. Šel sem na tekmo brez pričakovanj. Prvi krog mi je bilo težko, potem sem nekako prišel v ritem. Mitja je ves čas držal visok ritem, tako, da nisem niti poskušal s pobegom. Vsak krog sem bil pozoren, kje bi lahko poskusil s pobegom. Odločil sem se, da poskusim s pobegom na zadnjem strmem delu preden smo začeli s spustom. Naredil sem majhno razliko, ki sem jo do cilja uspel zadržati. Kljub temu, da smo veterani, sem vesel zmage in da sem lahko spet tekmoval po dolgem času.«

Med veterani 2 je državni prvak postal Aleš Boškin (MBK Ćrni Vrh).

Peter Vesel je postal državni prvak med Veterani 3.

»Na progi je bilo fino, saj je meni taka proga z veliko vzpona pisana na kožo, to je moj teren. Spusti so bili zaviti, ampak saj je bilo za vse enako. Že dolgo časa nisem bil na dirkah v krosu, zato sem bil na spustih nekoliko trd, ampak je bilo kljub temu očitno dovolj.«

Državni prvaki v mlajših kategorijah:

U15

Jaka Tominšek (CALCIT BIKE TEAM)

Eva Terpin (MBK ČRNI VRH)

U13

Aljaž Boškin (KD SLOGA 1902 IDRIJA)

Tajda Šoštarko (CALCIT BIKE TEAM)

U11

Bor Križan (MTB TRAIL CENTER KOČEVJE)

Anamarija Kosec (CALCIT BIKE TEAM)

U9

Mark Pregl (SD STRAHOVICA)

Hana Bele Grkman (CALCIT BIKE TEAM)

U7

Fran Žuk (MTB TRAIL CENTER KOČEVJE)

Neža Šekoranja (CALCIT BIKE TEAM)