Točkovanje SloXcup pred finalno dirko

Pred zadnjo dirko serije SloXcup smo preverili razpredelnico s točkovanji. Med najboljšimi se lahko v nekaterih kategorijah vrstni red še premeša.

Članske in mladinske kategorije imajo v letošnjem koledarju šest dirk, v vseh ostalih kategorijah pa so tekmovalke in tekmovalci zbirali točke na osmih dirkah. Ker se v končnem seštevku izbriše najslabši rezultat, velja torej najboljših pet oziroma sedem dirk.

Naglič se vrača na vrh

S prvega mesta nihče ne more spodnesti Roka Nagliča (Calcit Bike Team), četudi v Domžalah ne bi nastopil. Vendar skoraj gotovo bo dirkal, saj po zobozdravstvenem posegu dobro okreva. Sam Fox (Team Bridgelane) se  je na skupno drugo mesto zavihtel z zmagama v Kamniku in Kočevju. Ker ga v Domžalah ne bo, Avstralcu grozi zdrs po lestvici. Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team) ga bo prehitel, če bo v Domžalah vsaj enajsti.

Možnost za drugo mesto bi imel tudi Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh), a bo dirko v Domžalah izpustil zaradi nastopa na dirki svetovnega pokala v eliminatorju. Tako pa njegovo četrto mesto ogroža tudi Gregor Dimic (Energijateam.com), ki pa bo moral biti na domači progi vsaj peti.

Vse je že odločeno med mlajšimi člani. Kranjec Žagar bo še povečal prednost pred Klemenčičem, ki je bil najboljši lani. Tretji je hrvaški as Fran Bošnjak (BBK Šišmiš), ki bo ta konec tedna dirkal na finalu serije SloEnduro v Grožnjanu.

Vita mora za zmago nastopiti v Domžalah

Med članicami vodi Vita Movrin (Trinx Factory Team) 20 točk pred Tanjo Žakelj (Gapp System-Kolofix MTB), ki pa je izpustila dirko v Kamniku in je tako s tremi zmagami pravzaprav uspešnejša. Ker Tanja dirka na svetovnem pokalu v ZDA, pa lahko Viti zmago v skupnem seštevku prepreči le ničla na zadnji dirki. Tretja je Larisa Bošnjak (BBK Šišmiš), a ji z desetimi točkami zaostanka in dirko manj tesno sledi Maruša Naglič (Calcit Bike Team). Maruša bo bržkone dopolnila oder za najboljše, saj Larise ne bo v Domžalah.

Med mladinci in mladinkami že vse odločeno

Žan Pahor (Energijateam.com) je bil letos nepremagljiv, a je izpustil Urbani XCC Idrija, zato ima Blaž Kavčič (KK Završnica) le 60 točk zaostanka. Če želi vendarle osvojiti pokal, bi moral Kavčič zmagati in Pahor ostati praktično brez uvrstitve. Filip Utranker (KD Celje-2Simpl) bo kljub odsotnosti – med nogometom si je poškodoval zapestje – zadržal tretje mesto, saj na startu ne bo niti Marcela Gladka (MBK Črni Vrh), ki letos gorsko kolesarstvo uspešno združuje s cestnim, tudi kot reprezentant.

Med mladinkami je Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana) pokal že osvojila s serijo petih zmag, le v Vrtojbi jo je po padcu ustavila okvara kolesa. Anastasia Rubanenko (Ukrajina) bo ostala na drugem mestu, tretja je Novozelandka Marie Laurie (Team Talley’s-Kiwi MTB Collective).

V mlajših mladinskih kategorijah spopada za drugo mesto

Gašper Štajnar (Adria Mobil) si je z zmago pod Rašico že zagotovil končno prvo mesto, za njim pa je napeto. Filip Boškin (MBK Črni Vrh) je s 700 točkami drugi, a Jaka Tominšek (Calcit Bike Team) za njim zaostaja z eno ničlo iz domačega Kamnika le 15 točk. Ko odbijemo njuna najslabša rezultata, je Tominšek za 60 točk v vodstvu. Teoretične možnosti ima za drugo mesto še Nejc Teran (Calcit Bike Team).

Med mlajšimi mladinkami izstopa Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana), ki je ostala brez zmage le na kratkem krosu v Idriji, šestkrat pa je stopila na najvišjo stopničko. Evo Terpin (Rajd Ljubljana) na drugem in Meto Tancik (Misser Junior Team-Energijateam.com) na tretjem mestu loči 80 točk. Za Meto torej ni vse izgubljeno. Z zmago na domačem hribu bi rezultat izenačila, če bi bila Eva tretja. V tem primeru bi z boljšim rezultatom na zadnji dirki drugo mesto osvojila Meta.

Lenart Dejak in Tajda Šoštarko v kategorijah pod 15 let

Kjer se je pojavil Lenart Dejak (MTB trail center Kočevje), tam je zmagal. Izpustil je XCC Sor’co, a ima s šestimi zmagami kar 1200 točk. Maks Majnik (Calcit Bike Team) z dirko več drži solidno prednost pred Nikom Hvalo (KD Sloga 1902 Idrija).

Med deklicami pod 15 let premoč razkazuje Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team), ki je tako kot Dejak manjkala na Soriški planini, sicer pa zbrala pet zmag in drugo mesto v Vrtojbi. Pred Pino Šiler (KK Završnica) ima tako že neulovljivo prednost, tudi Pina pa ne more izgubiti drugega mesta. Tretja je Ula Ravnikar Bolčina (Calcit Bike Team), Neža Kobal (Energijateam.com) ima le teoretične možnosti, da jo prehiti.

Tesno med dečki U13, manj med deklicami

Med dečki pod 13 let so na sedmih dirkah zmagali štirje različni kolesarji. Najuspešneje zbira točke Svit Mesojedec (MTB trail center Kočevje) pred klubskim kolegom Borom Križanom. 70 točk ju loči, če odštejemo najslabša rezultata. Če Bor zmaga in je Svit tretji ali slabši, se vrstni red pri vrhu še spremeni prav na zadnji dirki.

Teoretične možnosti za drugo mesto ima David Janušič Korošec (KK Završnica), a mora biti vsaj drugi, če Križan ostane brez uvrstitve. Za tretje mesto kandidirajo še Nejc Vertačnik (SD Strahovica), Jan Horvat (BBK Šišmiš), Urban Dejak (BBK Šišmiš) in Žan Šekoranja (Calcit Bike Team). Opozarjamo, da lahko pomembno vlogo v kategoriji U13 odigra tehnični poligon!

Prvo mesto je že oddano med deklicami U13. Neža Utranker (KD Celje-2Simpl) ima neulovljivo prednost pred Kajo Pevec (EnergijaTeam.com), ki je Neži uspela odvzeti zmagi v Vrtojbi in Kočevju, a je dvakrat zabeležila ničlo. Na tretjem mestu je Maša Gregorc (SD Strahovica), a ni na varnem: Anamarija Kosec (Calcit Bike Team) jo lahko prehiti, če zbere na zadnji dirki 30 točk več.

Pogled v amaterske kategorije

Najbolj pridno se je dirk udeleževal Timotej Bonifer (Calcit Bike Team), ki je sicer še brez zmage v pokalu, a s štirimi nastopi vodi pred Italijanoma Kristianom Feresinom (U.C. Caprivesi) in Danielom Pozzeccom (ASD Flamme Rouge). Nastopil bo tudi v Domžalah in si zagotovil skupno zmago.

Med veterani 1 ima Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team) ob upoštevanju najslabšega rezultata skoraj neulovljivo prednost pred klubskim kolegom Juretom Belakom. Za ubranitev naslova mora le uspešno prečkati ciljno črto. Na tretjem in četrtem mestu je dvojec MBK Črni Vrh Matjaž Budin in Tadej Podgornik, a v Domžalah ne bosta štartala. Aleš Strašek (Hörmann Slovenija Bike Team) ima tako priložnost, da se s tretjim mestom zavihti pred Podgornika, Budina pa lahko dohiti le z drugim mestom.

Mad masterji 2 je tako rekoč neulovljiv Damjan Utranker (KD Celje-2Simpl). Drugi Mitja Tancik (Energijateam.com) v Domžalah ob vlogi vodje prireditve ne bo imel časa za dirkanje. Tretji je Aleš Boškin (MBK Črni Vrh), a ga ni med prijavljenimi. Tako ima Robert Blaznik (MBK Črni Vrh) odlično priložnost, da se zavihti na drugo mesto, ki si ga po dveh zmagah in dveh drugih mestih v tej sezoni tudi zasluži.

Med najstarejšimi v kategoriji veterani 3 je najbolj konsistentno dirkal Tine Zupan (MTB klub Kranj Scott Team), ki si je zagotovil skupno zmago že pod Rašico.

Tesno pa bo med najboljšo veteranko Martino Utranker (KD Celje-2Simpl) in drugo Ano Podpečan (Energijateam.com), ki ju loči le 50 točk. Če Ana zmaga in je Martina druga, sta po točkah izenačeni, največji pokal pa bi v tem primeru na zaključni prireditvi pripadel kolesarki Energije.

TOČKOVANJE SLOXCUP

TOČKOVANJE U23

TOČKOVANJE SLOXCUP MLADI