XCC Energija Domžale: državni prvaki v kratkem krosu so …

Na domžalskem MTB poligonu Šumberk so v nedeljo naslove državnih prvakov ubranili Tanja Žakelj, Rok Naglič in Žan Pahor, novi državni prvaki so postali Tina Vrhovnik, Nik Golob, Nastja Ahačič, Jure Belak, Robert Blaznik, Tine Zupan in Ana Tancik.

Domžalski poligon se je izkazal kot odlično prizorišče kratkega krosa z dinamičnim krogom, dolgim nekaj manj kot 1000 metrov. Proga kljub nekajdnevnemu deževju ni bila načeta, prav tako je bil skoraj suh travnik na štartno-ciljnem prostoru. Dolg, strm vzpon in razgiban spust sta poskrbela za precejšnjo selekcijo in velike časovne razlike, pa tudi za visok srčni utrip številčnih gledalcev.

Za državne naslove od mlajših mladink in mladincev

Najprej so se na progo, prilagojeno starostnim kategorijam, podali najmlajši tekmovalci, ki so imeli s ponekod mastno progo tudi nekaj težav. Tekmovalke in tekmovalci kategorij U15 in U17 so morali opraviti s celim krogom, torej tudi s tehničnim odsekom na vzponu, ter spustom čez hlode in po atraktivnem skalnem odseku. Tam smo videli kar nekaj padcev, k sreči brez resnejših posledic.

XCC-Energija-Domzale-2022-5751

Ni presenetljivo, da so med najboljšimi v teh kategorijah prevladovali domačini iz Energijateam.com in skorajda domačini iz Calcit Bike Teama. Najbolj tesen obračun v celem dnevi smo videli v kategoriji dečkov, mlajših od 15 let. Na začetku so bili povsem skupaj Jaka Tominšek (Calcit Bike Team), Luka Maksimović (Energijateam.com) in Maks Majnik (Pogi Team UAE Generali), a je na koncu tretje mesto z vsega osmimi sekundami zaostanka osvojil Nejc Teran (Calcit Bike Team).

XCC-Energija-Domzale-2022-4501

Med deklicami U15 je bila na domačem poligonu razred zase Meta Tancik (Energijateam.com), ki je prehitela Evo Terpin (MBK Črni Vrh) za 1:21, ostale tekmovalke so zaostale za cel krog.

XCC-Energija-Domzale-2022-4800

Kategoriji mlajših mladink in mladincev pa sta dirkali tudi za naslova državne prvakinje in prvaka. Med mlajšimi mladinkami je to postala s suvereno vožnjo Nastja Ahačič (Energijateam.com), 33 sekund pred srebrno Niko Mikuž (MBK Črni Vrh). Bronasta medalja ni bila podeljena, edina preostala tekmovalka v tej kategoriji je bila namreč Anastasiia Rubanenko (Ukrajina) na tretjem mestu.

XCC-Energija-Domzale-2022-4914

Med mlajšimi mladinci je majico državnega prvaka oblekel Nik Golob (Calcit Bike Team), kateremu je proti koncu za ovratnik močno dihal Filip Utranker (2Simpl Celje), Gašper Štajnar (Calcit Bike Team) je osvojil bron.

XCC-Energija-Domzale-2022-4949

Naglič kmalu strl odpor evropskega prvaka v eliminatorju

Zadnji so štartali tekmovalci kategorije elite in mladinci. Najhitreje se je s štartne črte pognal Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh), a ga je Rok Naglič (Calcit Bike Team) že v prvem krogu prehitel in suvereno vodil do cilja. Potem ko je Klemenčič prejšnji dan na dirki svetovnega pokala v eliminatorju osvojil odlično 6. mesto in prišel s selektorjem Matjažem Budinom v Domžale po tisoč kilometrov dolgi vožnji tako rekoč naravnost iz Winterberga, je v četrtem krogu popustil in predse spustil klubskega kolega Matjaža Lozarja. Taka je bila tudi končna razvrstitev prve trojice.

XCC-Energija-Domzale-2022-7492

»Na dirko sem prišel ubranit naslov. Glede na to, da je bila letošnja sezona zame res turbulentna, z vzponi in padci, vmes sem imel še operacijo, sem res da sem se začel počasi vračati na stara pota. Upam, da bo šlo sedaj počasi samo še navzgor, zato mi današnja dirka res ogromno pomeni. Progo so odlično pripravili, tehnično sicer ni bila zelo zahtevna, a je precej zaprta in ni veliko možnosti prehitevanja. Zato sem v prvem krogu izkoristil vsako priložnost za prehitevanje, sploh ker sem zamudil na štart in sem štartal iz začelja. Zato nisem ničesar prepuščal naključju in sem šel od štarta do cilja na vso moč,« je po dirki povedal Rok Naglič, ki je tako na drugem državnem prvenstvu v kratkem krosu ubranil naslov.

XCC-Energija-Domzale-2022-7546

Naslov ubranila tudi Tanja Žakelj

Tudi v združeni kategoriji elite in U23 Tanja Žakelj (Unior Sinter) ni imela težkega dela, a se ji je vsaj na začetku odlično upirala Vita Movrin (Energijateam.com), tretja je bila Maruša Naglič (Calcit Bike Team).

»Konkurence nisem podcenjevala. Vedela sem, da je Vita hitra, to pa je kratka dirka, le 25 minut in sem jo vzela resno. Bila sem z glavo pri stvari, tudi, ko sem videla, da gre Vita na polno, zato je bila moja taktika, da ji ne pustim niti metra dihat. Nato sem v krogu videla, kje sem lahko hitrejša in to kasneje unovčila. Nato sem se malo nadihala, a v visokem tempu. Proga je zelo fizično zahtevna, ampak prijetna, ker je razgibana. Tudi vzpon je lepo izpeljan, da je ves čas zanimivo. Na spustih nisem bila najhitrejša, ker sem si progo ogledala šele danes, sem pa šla sproščeno in z glavo do cilja, kar je bilo dovolj.«

XCC-Energija-Domzale-2022-6434

Tina Vrhovnik v zadnji priložnosti vendarle do zlate medalje

Med mladinci sta bila v prvem krogu v ospredju lanski zmagovalec Žan Pahor (Energijateam.com) in Ambrož Vovk (Calcit Bike Team), ki je kasneje nekoliko zaostal. Pahor je suvereno nadaljeval in brez težav ubranil naslov državnega prvaka, Vovk je bil drugi, v boju za bron pa je Vid Brezar (Calcit Bike Team) ugnal Marcela Gladka (MBK Črni Vrh).

XCC-Energija-Domzale-2022-7215

Med mladinkami je v odsotnosti lanske zmagovalke Daše Mlakar naslov osvojila Tina Vrhovnik (KK Ravne), le dve sekundi pred Hano Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana). O vtisih po dirki je nova državna prvakinja povedala: »Nisem šla na polno, ves čas sem nadzirala situacijo. Proga je bila zelo lepo urejena, strmi klanci, lepi spusti in nekaj tehničnih delov. Dvakrat sem padla, ostalo je šlo v redu. Majica državne prvakinje se mi je letos dvakrat izmuznila, zato sem zelo vesela, da sem jo osvojila v zadnji priložnosti.«

XCC-Energija-Domzale-2022-6449

Na nož tudi v amaterski in veteranskih kategorijah

Jure Belak (Calcit Bike Team) tokrat v odsotnosti klubskega kolega Boštjana Hribovška in gonilne sile Energetikov Mitje Tancika med veterani 1 ni imel tako močne konkurence. V cilju se je veselil zmage pred Alešem Straškom (Hörmann Slovenija Bike Team) in Matjažem Budinom (MBK Črni Vrh).

»Glede na to, da je Boštjan bolan in Mitja ni vozil, je bilo mogoče nekoliko lažje, po drugi strani pa je bilo več pritiska. Zato sem se še pred štartom odločil, da bom dirko le nadziral in ne bom tvegal, saj sem imel na prejšnji dirki smolo z defektom. Na koncu sem naredil nekaj razlike, kar je bilo dovolj za zmago. Proga je top, glede na to, da je tri dni deževalo, je vrhunska in upam, da bo postala tradicija, saj smo jo kar nekaj let pogrešali,« je povedal Belak.

XCC-Energija-Domzale-2022-5612

Robert Blaznik (MBK Črni Vrh) se državnega prvenstva v olimpijskem krosu zaradi bolezni ni udeležil, po odličnem nastopu v kategoriji veterani 2 pa je osvojil majico državnega prvaka v kratkem krosu.

Ana Tancik (Energijateam.com) se je po sedmih letih zmagovito vrnila na dirke v olimpijskem krosu. V veteranski kategoriji je osvojila naslov državne prvakinje pred Martino Utranker (2Simpl Celje). Tokrat je na podelitvenem odru, sicer ne prvič, stala skupaj z očetom Tinetom Zupanom, ki je postal državni prvak med veterani 3.

XCC-Energija-Domzale-2022-8383

REZULTATI

FOTOGALERIJA

V Kočevju še zadnji kros: urbani kros

Zaključil pa se je tudi SloXcup, vsaj za starejše kategorije: v skupnem seštevku so zmagvalci po kategorijah Gregor Krajnc (Hörmann Slovenija Bike Team) v kategoriji elite, Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) med mlajšimi člani in Žan Pahor (Energijateam.com) med mladinci. V združeni elitni ženski konkurenci je zmagala Tanja Žakelj (Unior Sinter Factory Racing), med mladinkami Tina Vrhovnik (KK Ravne).

Mlajše kategorije pa čaka še zadnja dirka pokala SloXcup mladi, ki bo v Kočevju že ta petek popoldne, 23. septembra. XC urbani je atraktivna mestna dirka, ki se bo zvečer zaključila še z dirko v odprti kategoriji. Prijave so možne le še do srede, 21. septembra na prijavim.se, razpis najdete tukaj.

Najboljši trije po kategorijah

Elite, moški
1. Rok Naglič (Calcit Bike Team)
2. Matjaž Lozar (MBK Črni Vrh)
3. Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh)

XCC-Energija-Domzale-2022-8338

Elite, ženske
1. Tanja Žakelj (Unior Sinter Factory Racing)
2. Vita Movrin (Energijateam.com)
3. Maruša Naglič (Calcit Bike Team)

XCC-Energija-Domzale-2022-8297

U19, moški
1. Žan Pahor (Energijateam.com)
2. Ambrož Vovk (Calcit Bike Team)
3. Vid Brezar (Calcit Bike Team)

XCC-Energija-Domzale-2022-8259

U19, ženske
1. Tina Vrhovnik (KK Ravne)
2. Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana)

XCC-Energija-Domzale-2022-8239

U17, moški
1. Nik Golob (Calcit Bike Team)
2. Filip Utranker (2Simpl Celje)
3. Gašper Štajnar (Calcit Bike Team)

XCC-Energija-Domzale-2022-5507

U17, ženske
1. Nastja Ahačič (Energijateam.com)
2. Nika Mikuž (MBK Črni Vrh)
3. Anastasiia Rubanenko (Ukrajina)

XCC-Energija-Domzale-2022-5543

Master 1
1. Jure Belak (Calcit Bike Team)
2. Aleš Strašek (Hörmann Slovenija Bike Team)
3. Matjaž Budin (MBK Črni Vrh)

XCC-Energija-Domzale-2022-8223

Master 2
1. Robert Blaznik (MBK Črni Vrh)
2. Damjan Utranker (2Simpl Celje)
3. Aleš Boškin (MBK Črni Vrh)

XCC-Energija-Domzale-2022-8205

Master 3
1. Tine Zupan (Scott Team)

XCC-Energija-Domzale-2022-8356

Veteranke
1. Ana Tancik (Energijateam.com)
2. Martina Utranker (2Simpl Celje)

XCC-Energija-Domzale-2022-8191

U15, dečki
1. Jaka Tominšek (Calcit Bike Team)
2. Luka Maksimović (Energijateam.com)
3. Nejc Teran (Calcit Bike Team)

XCC-Energija-Domzale-2022-5492

U15, deklice
1. Meta Tancik (Energijateam.com)
2. Eva Terpin (MBK Črni Vrh)
3. Kaja Krapež (Calcit Bike Team)

XCC-Energija-Domzale-2022-5473

U13, dečki
1. Jakob Krapež (Calcit Bike Team)
2. Filip Noršić (BBK Šišmiš)
3. Kai Sirovina Dvornik (KK Ravne)

XCC-Energija-Domzale-2022-5463

U13, deklice
1. Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team)
2. Neža Utranker (2Simpl Celje)
3. Ula Ravnikar Bolčina (Calcit Bike Team)

XCC-Energija-Domzale-2022-5440

U11, dečki
1. Nejc Vertačnik (SD Strahovica)
2. Bor Križan (MTB trail center Kočevje)
3. Oskar Bizjak (SD Strahovica)

U11, deklice

1. Anamarija Kosec (Calcit Bike Team)
2. Klara Pregl (SD Strahovica)
3. Vida Bizjak (SD Strahovica)

XCC-Energija-Domzale-2022-5416

U9, dečki
1. Matic Osenar (SD Strahovica)
2. Mark Pregl (SD Strahovica)
3. Nace Špenko (SD Strahovica)

XCC-Energija-Domzale-2022-5409

U9, deklice
1. Stefani Štrucelj (BK Grobnik)
2. Zoja Bartolme (MTB trail center Kočevje)
3. Hana Bele Grkman (Calcit Bike Team)

XCC-Energija-Domzale-2022-5391

U7, dečki
1. Fran Žuk (MTB trail center Kočevje)
2. Jan Valentinčič (Calcit Bike Team)
3. Oliver Žiberna (SD Strahovica)

XCC-Energija-Domzale-2022-5376

U7, deklice
1. Neža Osenar (SD Strahovica)
2. Neža Šekoranja (Calcit Bike Team)
3. Zara Žlender (SD Strahovica)

XCC-Energija-Domzale-2022-5361