XCC Sor’ca: SloXcup prihaja v Alpe

Prvi kratki kros Sor'ca bo 8. julija osrednji del sobotnega dogajanja med Kolesarskim vikendom na Soriški planini. Poleg kategorij SloXcup mladi je razpisana tudi dirka za amaterje in veterane.

Soriška planina je že tradicionalno prizorišče dirke slovenskega pokala v spustu, ki bo tudi letos štela za državno prvenstvo. Tokrat pa so Soriška planina AlpVenture in MTB Železniki združili moči s KK Završnica, tako da bomo na smučišču med Bohinjem in Selško dolino prvič dirkali še v kratkem krosu.

Zadnja dirka SloXcup pred državnim prvenstvom

Ker bodo v istem terminu najboljši mladinci in mlajši člani dirkali na evropskem prvenstvu v Anadii – datum prvenstva je bil sporočen globoko po začetku sezone –, peta dirka pokala SloXcup izjemoma ni razpisana za mladince, mladinke ter članske kategorije. Na Soriški planini tako dirkajo kategorije pokala SloXcup mladi, vendar tudi amaterji in veterani.

Tako imajo ob septembrski XC Rašici tudi na XCC Sor’ca osrednjo vlogo najmlajši, za katere bo to odličen preizkus forme pred prihajajočim državnim prvenstvom v olimpijskem krosu v Kotečniku.

Zaradi narave kratkega krosa, ki postreže s tehnično manj zahtevnimi progami, bo dobrih dvajset minut dolga dirka zanimiva tudi za manj izkušene amaterje in veterane, zato so posebej lepo vabljeni tisti, ki želijo poskusiti nekaj novega. Ker je dan dolg, pa se bo po kratki dirki pred vrnitvijo v dolino gotovo prilegel še popoldanski izlet po Soriški planini. Amaterji in veterani brez tekmovalnih licenc lahko nastopijo tudi z enodnevnimi licencami Kolesarske zveze Slovenije, ki so na voljo ob predprijavi.

Hiter krog po planini

Za hotelom Lajnar so pripravili 1.100 metrov dolgo progo z okoli 40 metri višinske razlike, deloma po širši makadamski poti in deloma po enoslednicah. To obeta izenačeno, taktično dirko, kot se spodobi za kratki kros. Dečki in deklice U7 in U9 bodo vozili na krajšem krogu, dolgem 580 metrov, s 15 metri višinske razlike.

Dirke za najmlajše bodo dolge toliko, kot običajno na dirkah mladih, za kategorije U15 in U17 bodo seveda krajše, od do 20 do 25 minut. Enako velja za amaterje in veterane.

Proga bo delno označena v petek, ko bo že na voljo za neuradni trening. Dovolj časa za ogled bo tudi na dan dirke: ogled bo mogoče zjutraj pred dirkami dečkov in deklic od 8.00 do 10.20 in pred dirko mlajših mladincev od 12.50 do 13.50.

Tehnični poligon

Kategorije U7, U9, U11 in U13 bodo pred dirkami opravile še s tehničnim poligonom, na katerem se spet obeta kakšna nova vaja. Krajši program omogoča nekoliko bolj sproščen urnik. Poligon se tako za najmlajše začne ob 9. uri zjutraj, za U11 in U13 ob 9.45.

Kratki kros in spust na istem prizorišču

Druga dirka pokala 20chocolate Downhill Cup, ki šteje za državno prvenstvo, bo na Soriški planini v nedeljo, že v petek in soboto pa pripravljajo neuradni trening. V soboto se bodo torej na istem prizorišču srečali najboljši slovenski spustaši in tekmovalci v krosu. Še več! MTB Železniki organizirajo v soboto tudi vodeno turo po vrhovih nad Soriško planino. S sedežnico se bo šlo na vrh Lajnarja in od tam do Možica ter nazaj na prizorišče. Prijave sprejemajo do petka, 7. junija na naslovu mtb.zelezniki@gmail.com.

STRAN DIRKE

RAZPIS

PREDPRIJAVE NA PRIJAVIM.SE

DOGODEK NA FACEBOOKU