6. 5. 2023

XCE Idrija - DP

Organizator: Mountain bike klub Črni Vrh | mbkcv.1991@gmail.com
Disciplina: kros na izpadanje – eliminator (XCE)
Rang: državno prvenstvo
Lokacija: Idrija, Mestni trg 

Urnik tekmovanja
Prevzem startnih številk
8.00–13.00 15.00–16.00
Sestanek vodij ekip
16.10
Ogled proge
16.00–16.35
Kvalifikacije
16.40
Izločilne vožnje
17.25
Podelitev
18.30
Razpisane kategorije

Za državno prvenstvo:

  • moški U23 in člani ter U19 mladinci v enotni kategoriji,
  • ženske U23 in članice ter U19 mladinke v enotni kategoriji.

Ne šteje za državno prvenstvo:

  • open moški (letnik 2008 in starejši),
  • open ženske (letnik 2008 in starejši)

Sodelujejo lahko le tekmovalci z veljavnimi licencami, registriranimi pri nacionalni kolesarski zvezi pod okriljem UCI. V kategorijah open lahko nastopijo kolesarji z enodnevno licenco.

Prijave

Predprijave se sprejemajo do srede, 3. 5. 2023 do 23.59 na spletni strani www.prijavim.se.

V kategoriji open je omejeno število prijav na prvih štirideset prijavljenih tekmovalcev (skupaj moški in ženske). V kategorijah ki štejejo za DP ni omejitve prijav.

Na dan tekmovanja prijave niso možne.

Startnina in plačilo startnine

28,00 EUR

Startnina se poravna po računu, izdanem s strani Zavoda Prijavim.se. Poravnana mora biti pred nastopom.

Kolesar brez tekmovalne licence mora predhodno pri Kolesarski zvezi Slovenije pridobiti enodnevno licenco, ki je ob predprijavi dostopna na www.prijavim.se. Z enodnevno licenco se ob prijavi izkaže pri prijavni službi. Cena enodnevne licence je 15 EUR.

Nagradni sklad

Na državnem prvenstvu niso predvidene denarne nagrade.

NOVICE

Na že četrto dirko serije SloXcup in tretjo prve kategorij je prijavljenih več kot tristo tekmovalk in tekmovalcev, od tega skoraj osemdeset v kategorijah, ki se v nedeljo potegujejo za točke UCI.

Zadnji majski konec tedna pripravlja KD Melamin v MTB trail centru Kočevje dvodnevno dirko z vrhuncem v nedeljo, ko bo na slovenskih tleh še tretja dirka prve kategorije UCI.

Jubilejno 25. izvedbo kamniškega krosa je zaznamovala močna konkurenca, tudi v kategorijah, ki prinašajo UCI točke. Na dirki v izvedbi KD Calcit Kamnik se je pomerilo 320 tekmovalcev iz 14-ih držav, med njimi predstavniki Mehike, Nove Zelandije in Avstralije. Prvo zmago med članicami je osvojila Vita Movrin, med člani pa je bil najmočnejši Avstralec Sam Fox. Najboljši Slovenec je bil Rok Naglič na petem mestu.

Proga ostaja z dodelavami na prvem spustu bolj ali manj enaka kot v preteklih letih. Kategoriji U13 dečki in deklice bosta letos …

V kategorijah U7, U9 ter U11 dečki in deklice bomo štartne položaje poslej določali z žrebom. Prvič že na XCO Kamnik.

Na tretji dirki serije SloXcup 21. maja spet pričakujemo močno mednarodno konkurenco. Calcit Bike Team je pripravil večji in zahtevnejši rock garden. Za mlade tudi tehnični poligon.

Tanja Žakelj in Rok Naglič sta v soboto na urbani dirki v Idriji na izenačenih dirkah vendarle suvereno zadržala lastništvo majic še za eno leto.

Celodnevni program urbanega gorskokolesarskega dirkanja se je v Idriji zaključil s krosom na izpadanje. Med moškimi je pričakovano ubranil naslov evropski prvak Jakob Klemenčič, med ženskami pa svojega prvega v tej disciplini Tanja Žakelj.

V središču Idrije je skoraj vse nared za jutrišnji državni prvenstvi v kratkem krosu in eliminatorju. Na štartu kratkega krosa bodo tako rekoč vsi najboljši, prvi favorit na eliminatorju pa je evropski prvak Jakob Klemenčič.

V soboto, 6. maja se bodo na državnem prvenstvu v eliminatorju na idrijskih ulicah za majici državnega prvaka in državne prvakinje merili tudi mladinci in mladinke in sicer v enotni kategoriji, skupaj s člani in članicami.

Sprememba v koledarju: državno prvenstvo v kratkem krosu smo primorani prestaviti v Idrijo. Po urbanem kratkem krosu bo isti dan, v soboto, 6. maja, tudi državno prvenstvo v eliminatorju. Julijski kratki kros na Soriški planini ostaja v koledarju, a le za kategorije pokala SloXcup mladi ter amaterje in veterane.

Na moški dirki je že peto leto nepremagljiv Italijan Nadir Colledani. V ženski konkurenci je bila najmočnejša lani druga Ukrajinka Janka Belomojna, stopničke pa sta dopolnili Tanja Žakelj na drugem in Vita Movrin na tretjem mestu. Najboljši Slovenec Rok Naglič je osvojil 10. mesto.