XCO Kočevje krojila dež in blato

Deževen in precej hladen vikend v MTB Trail Centru Kočevje je poskrbel za zahtevno dvodnevno pokalno dirko v olimpijskem krosu. Nedeljsko dirko elite in mladincev kategorije UCI C1 sta med člani najbolje izkoristila Ukrajinka Jana Belomojna (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) in Novozelandec Ben Oliver (Mito-Q NZ Cycling Project). Najboljša Slovenca sta bila z drugim mestom Rok Naglič (Calcit Bike Team) in Vita Movrin.

Člansko dirko so najhitreje pričeli Ukrajinec Oleksandr Hudima ter Italijana Luca in Daniele Braidot. Z malenkostnim zaostankom jim je sledil Ben Oliver , ki je vodstvo v četrtem krogu prevzel po tehničnih težavah in odstopu Luce Braidota ter ga obdržal do zaključka šestega, zadnjega kroga.

»Bilo je kar naporno dirkati v blatu, a sem se naenkrat znašel v vodstvu, zato sem se trudil čim hitreje izpeljati prevozne dele in obdržati kolo čim dlje čisto. S sabo namreč nimam spremljevalne ekipe, ampak dirkam sam. Progo sem si nekoliko že ogledal včeraj v dežju, upal sem, da bom preživel vzpone, zato sem vesel krajše trase,« je povedal Oliver.

S šestega mesta je po četrtem krogu na drugo napredoval tudi Rok Naglič, ki je bil z razpletom zadovoljen, a si želi v prihodnje tudi najvišje stopničke: »Na taki dirki se poplača vztrajnost. Trudil sem se čim dalj časa ostati na kolesu, zdi se mi, da sem 70 odstotkov proge prevozil in 30 odstotkov pretekel. Drugače si kar pokvariš ritem. Z dirko sem zadovoljen.«

XC-Kocevje-2022-3523

Med članicami je bila nepremagljiva lanska zmagovalka Jana Belomojna (CST PostNL Bafang MTB Racing Team), ki ji je sledila Vita Movrin (Energijateam.com). Nekaj časa se je na tretji poziciji vozila Italijanka Giorgia Marchet (Trinx Factory Team), a je kasneje tretje mesto osvojila članica ukrajinske reprezentance Irina Popova.

Belomojna, ki se pripravlja na dirko svetovnega pokala prihodnji teden v Leogangu, je na progi uživala: »Danes je bilo res noro, v takih razmerah še nisem dirkala. Vesela sem, da sem ubranila zmago. Pred dirko sem se pripravila na tek in sem res uživala. Vreme je pač nepredvidljivo, poskušala sem sicer ostat na kolesu povsod, kjer je šlo in bila je res zabavna dirka.«

Dobrih pet minut za zmagovalko je ciljno črto prečkala Vita Movrin, ki si je dirko predstavljala precej drugače: »Z Andrejem (op. a. Deklevo) sva si šla pogledat progo in sem rekla, da bo mogoče dež. No, česa takega nisem imela v mislih. Danes je bilo najpomembnejše, da sem imela mirno glavo. Kar se je dalo, sem odpeljala, drugače sem pešačila. Rock garden sem odvozila dvakrat, a je bilo vedno zelo na meji, zato sem se kasneje odločila za B-linijo, saj je zelo drselo. V zadnjem delu kroga se kolo sploh ni vrtelo, je pa res, da so bili pogoji za vse enaki.«

XC-Kocevje-2022-3685

Med mladinci je Žan Pahor (Energijateam.com) po prvem krogu prehitel Italijana Georgia Mantuja, (Team Rudy Project XCR) prevzel vodstvo ter ga obdržal do cilja po prevoženih štirih krogih. Med mladinkami je bila najhitrejša Ukrajinka Marija Suhopalova, ki sta ji sledili Italijanki Lucrezia Braida in Jana Pallweber (Sunshine Racers ASV). Najboljša Slovenka je bila Tina Kalajžič (KK Ravne) na 6. mestu.

Mlajši mladinci so naredili tri kroge, zmagovalec je postal Italijan Alessio Paludgnach (ASD Team Granzon). Najhitrejši Slovenec Tine Terpin (MBK Črni Vrh) je osvojil tretje mesto.

Mlajše mladinke so naredile dva kroga, najhitrejša je bila Maruša Šerkezi (Rajd Ljubljana).

V kategoriji do 15 let je dirko najbolje odvozil Italijan Samuele Mania (Caprivesi). Z nekaj zaostanka mu je sledil član kamniškega Calcit Bike Teama Jaka Tominšek in nato še Italijan Joele Tonizzo (ASD Jam’s Bike Team Buja) ter domačin Lenart Dejak (MTB Trail Center Kočevje). V drugem, zadnjem krogu je vodilna dvojica ostala enako pozicionirana, Dejak pa je uspel ugnati mladega Italijana in osvojil tretje mesto.

Med 13-imi dekleti je od prvega kroga vodila Eva Terpin (MBK Črni Vrh), sledila ji je Meta Tancik (Energijateam.com), s kar precejšnjim zaostankom še Italijanka Ambra Savorgnano (A.S.D. Libertas Ceresetto), ki je v cilj po dveh krogih pripeljala na petem mestu, tretje je osvojila Avstrijka Lina Pletzer (RC KAC).

XC-Kocevje-2022-0637

Med amaterji je bil najhitrejši Italijan Kristian Feresin (Caprivesi), med veterani 1 neuničljivi Mitja Tancik (Energijateam.com), med veterani 2 Valter Tomšič (Calcit Bike Team) in med veterani 3 Tine Zupan (Scott Team). Med veterankami Ana Podpečan (Energijateam.com) ni imela konkurence.

Sobota je bila rezervirana za kategorije do 13 let. Kolesarji se zaradi dežja niso pomerili na spretnostnem poligonu. Med skoraj 90-imi slovenskimi in tujimi tekmovalci so največ medalj osvojili domači tekmovalci. Razplet je bil v večini kategorij do cilja nejasen, saj so težki pogoji poskrbeli za nekaj padcev in snetih verig.

XC-Kocevje-2022-0570

GALERIJA

REZULTATI

Prvi trije po kategorijah

Elite (ME)
1. Ben Oliver (Mito-Q NZ Cycling Project)
2. Rok Naglič (Calcit Bike Team)
3. Dmitro Titarenko (Ukrajina)

U23+Elite W
1. Jana Belomojna (CST PostNL Bafang MTB Racing Team)
2. Vita Movrin (Energijateam.com)
3. Iryna Popova (Ukrajina)

U19 M
1. Žan Pahor (Energijateam.com)
2. Giorgio Manto (Team Rudy Project XCR)
3. Dominik Hödlmoser (LRV Salzburg)

U19 W
1. Marija Suhopalova (Ukrajina)
2. Lucrezia Braida (Team Rudy Project XCR)
3. Jana Pallweber (Sunshine Racers ASV)

U17 M
1. Alessio Paludgnach (ASD Team Granzon)
2. Luca Fregata (Four ES Racing Team)
3. Tine Terpin (MBK Črni Vrh)

U17 W
1. Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana)
2. Anastasiia Rubanenko (Ukrajina)
3. Alice Sabatino (ASD Jam’s Bike Team Buja)

U15 M
1. Samuele Manià (Caprivesi)
2. Jaka Tominšek (Calcit Bike Team)
3. Lenart Dejak (MTB Trail Center Kočevje)

U15 W
1. Eva Terpin (MBK Črni Vrh)
2. Meta Tancik (Energijateam.com)
3. Lina Pletzer (RC KAC)

Amater
1. Kristian Feresin (Caprivesi)
2. Alen Tomasev (BK Crikvenica)
3. Luca Comini (A.S.D Team Stefana Bike)

Master 1
1. Mitja Tancik (Energijateam.com)
2. Matjaž Budin (MBK Črni Vrh)
3. Tadej Podgornik (MBK Črni Vrh)

Master 2
1. Valter Tomšič (Calcit Bike Team)
2. Andrej Vrtovec (Energijateam.com)
3. Ljubisha Kondev Kondev (Energi-Cycling Skopje)

Master 3
1. Tine Zupan (Scott Team)
2. Sergio Comini
3. Mauro Braidot

Veteranke
1. Ana Podpečan (Energijateam.com)

U13 M
1. Miha Dakskobler (MBK Črni Vrh)
2. Urban Dejak (MTB Trail Center Kočevje)
3. Blaž Gregorc (SD Strahovica)

U13 W
1. Neža Utranker (2simpl Celje)
2. Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team)
3. Lola Friedl (Giant Stattegg Federleicht)

U11 M
1. Nejc Vertačnik (SD Strahovica)
2. Bor Križan (MTB Trail Center Kočevje)
3. Ožbej Lampe (MBK Črni Vrh)

U11 W
1. Klara Pregl (SD Strahovica)
2. Lara Hajnrihar (SD Strahovica)
3. Anamarija Kosec (Calcit Bike Team)

U9 M
1. Filip Gregorc (SD Strahovica)
2. Leon Kemperl (Calcit Bike Team)
3. Tine Vertačnik (SD Strahovica)

U9 W
1. Stefani Štrucelj (BK Grobnik)
2. Hana Bele Grkman (Calcit Bike Team)
3. Valeria Abramović (BBK Team Rodeo)

U7 M
1. Oliver Žiberna (SD Strahovica)
2. Mai Petek (MTB Trail Center Kočevje)
3. Žan Pregl (SD Strahovica).

U7 W
1. Neža Šekoranja (Calcit Bike Team)
2. Neža Osenar (SD Strahovica)
3. Zara Žlender (SD Strahovica)