V nedeljo državno prvenstvo v olimpijskem krosu Ketncug Kotečnik

Tudi letos bo državno prvenstvo v olimpijskem krosu na Štajerskem. Tokrat na nekdanjem smučišču pri Libojah nad Žalcem. Tam v zadnjih letih raste novi kolesarski park Bike gverk Kotečnik. Prireditelj, Športno društvo Vertikala ima smele načrte z dirko, ki so jo po rudarsko poimenovali rudarsko Ketncug Kotečnik.

Po lanski uspešni testni preizkušnji je prizorišče z nekoliko podaljšano progo zrelo za vrhunec domače sezone v krosu, ki šteje tudi za državni pokal SloXcup. Pričakujemo vse najboljše tekmovalke in tekmovalce, tako se v vseh kategorijah obetajo resni boji za majice državnih prvakov in prvakinj. Fizično zahtevno traso bo dodatno otežila peklenska vročina.

Naglič četrtič, Štajnar ali Kranjec žagar drugič … ali kdo tretji prvič?

Po uspešnem nastopu na četrti dirki SloXcup v Kočevju se na državno prvenstvo vrača Mihael Štajnar (Meblojogi-Pro Concrete), članski državni prvak v olimpijskem krosu leta 2021 še kot mlajši član pod 23 let. Mihael že nekaj let uspešno dirka v cestnem kolesarstvu, pozimi pa je v Ljubljani zablestel na državnem prvenstvu v krosu, kjer je za zmago premagal tudi Tadeja Pogačarja. Na dirki olimpijskega krosa prve kategorije konec maja v Kočevju je bilo precej očitno, da na gorskem kolesu še ni povsem sproščen, a je bil vseeno odličen šesti.

V Kočevju je bil slabi dve minuti hitrejši trikratni državni prvak Rok Naglič (Calcit Bike Team), ki je lani državno prvenstvo na Pohorju zaradi zdravstvenih težav izpustil, a že jeseni suvereno drugič zapored zmagal na državnem prvenstvu v krosu. Letos je dosežek ponovil na urbanem kratkem krosu v Idriji, daleč najboljši od naših pa je bil tudi na preostalih dirkah SloXcup.

Do nedelje še aktualni državni prvak Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team) je bržkone prvi favorit za zmago v konkurenci mlajših članov. Po nekaj nastopih na dirkah svetovnega pokala je bil v Anadii na evropskem prvenstvu mlajših članov pred evropskim prvakom v eliminatorju Jakobom Klemenčičem (MBK Črni Vrh), a le za slabo minuto.

Vita Movrin se bliža Tanji Žakelj

Z enajstimi naslovi državne prvakinje je Tanja Žakelj (Gapp System-Kolofix) že zdaj najuspešnejša na državnih prvenstvih, Blaža Pintarič, ki je nazadnje dirkala leta 2021, ji sledi z desetimi. Mimogrede, od leta 2004 sta si naši najuspešnejši kolesarki vseh časov razdelili vse naslove!

Tanja Žakelj ima letos resno konkurenco v Viti Movrin (Trinx Factory Racing), zmagovalki Kamniškega krosa, ko Tanje res ni bilo na štartu. Na dirki v Kočevju sta se enakovredno borili, a je v drugi polovici dirke Tanja vendarle strla Vitin odpor.

Pahor, serijski zmagovalec državnih prvenstev

Žan Pahor (Energijateam.com ) ima dobre možnosti, da postane za Miho Halzerjem (2002 in 2003), Urbanom Ferenčakom (2009 in 2010) ter Jakobom Klemenčičem (2019 in 2020) naslednji z dvema naslovoma v mladinski konkurenci. A tudi prvi s štirimi zaporednimi v konkurenci mlajših in starejših mladincev.

Blaž Kavčič (KK Završnica) letos blesti, zmagal je na državnem prvenstvu v kratkem krosu, ni pa mu še uspelo prehiteti Pahorja. Marcel Gladek (MBK Črni Vrh), Ambrož Vovk (Calcit Bike Team) in domačin Filip Utranker (KD Celje-2Simpl) so na papirju še kandidati za odličja.

Med mladinkami je letos na štartu žal le Hana Kranjec Žagar (KD Rajd), zmagovalka v Kočevju in Kamniku.

Tesno med mlajšimi mladinkami in mlajšimi mladinci

A bo toliko bolj napeto med mlajšimi mladinkami. Lansko zmago s Pohorja brani Maruša Tereza Šerkezi (KD Rajd), zmagovalka na štirih od petih letošnjih dirk pokala. Prvo leto pa med mlajšimi mladinkami nastopata Meta Tancik (Misser Junior Team-Energija) in Eva Terpin (KD Rajd), lani na Pohorju druga in prva. V pokalnem točkovanju sta, obe z dirko manj, tesno skupaj, Eva dvajset točk pred Meto.

Tudi mlajši mladinci so letos precej izenačeni. S po eno zmago v seriji SloXcup sta glavna favorita aktualni državni prvak med mlajšimi mladinci Gašper Štajnar (Adria Mobil) in lani drugi Nik Golob (Calcit Bike Team). Na Soriški planini je bil hitrejši Štajnar, a dirka v Kotečniku je druga zgodba. Na XCC Sor’ca se je na tretje mesto uvrstil Filip Boškin (MBK Črni Vrh), ki dobro dirka že vse leto.

Kopica članskih državnih prvakov v starejših kategorijah

Nastopili bodo kar štirje nekdanji državni prvaki v kategoriji mlajših članov ali elite. Urban Ferenčak (Hörmann Slovenija Bike Team) je bil štiri leta zapored državni prvak najprej med mladinci in potem med mlajšimi člani. V Kotečniku dirka med amaterji in je v tej kategoriji prvi favorit.

Med veterani 1 bosta kot običajno nastopila Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team) in Matjaž Budin (MBK Črni Vrh), oba po dvakrat državna prvaka v prejšnjem desetletju. Kaj zna po dolgih letih od zadnjega nastopa v olimpijskem krosu, pa bo v tej kategoriji pokazal tudi Robert Vrečer (Bike Ek), ki je bil državni prvak že dvajset let nazaj – dvakrat zaporedoma v letih 2003 in 2004.

V kategorijah U13 za državno prvenstvo tudi tehnični poligon

Na državnem prvenstvu dirkajo tudi kategorije dečkov in deklic U15 in U13, a po tekmovalnem pravilniku Odbora z gorsko kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije zmagovalci še ne dobijo majic državnih prvakov. Med dečki, mlajšimi od petnajst let, je prvi favorit Lenart Dejak (MTB trail center Kočevje), zmagovalec vseh štirih dirk, na katerih je nastopil. Med deklicami pod petnajst let se za prvi mesto v pokalnem točkovanju borita Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team) in Pina Šiler (KK Završnica).

MTB trail center Kočevje ima odlične tekmovalce tudi med dečki pod 13 let. Bor Križan in Svit Mesojedec sta letos pobrala štiri od petih zmag, dober je tudi Urban Dejak. Edino preostalo dirko je z odličnim nastopom na tehničnem poligonu v Vrtojbi osvojil David Korošec Janušič (KK Završnica).

Pri deklicah pod 13 let izstopata domačinka iz Celja Neža Utranker (KD Celje-2Simp) in Kaja Pevec (Energijateam.com), ki sta si razdelili vse zmage in druga mesta, le v Kamniku Kaja ni nastopila.

Dečke in deklice U13 seveda čaka še nastop na tehničnem poligonu, tako da bodo prvič o razvrstitvi v tej kategoriji na državnem prvenstvu odločale tudi spretnostne veščine. Tehnični poligon čaka tudi najmlajše v kategorijah U11, U9 in U7, ki pa še ne dirkajo za medalje in so na koncu dirke vsi, brez izjeme, nagrajeni z enotnimi priznanji.

Včasih smučišče, danes kolesarski park

Proga na nekdanjem smučišču Liboje ne izstopa po tehnični zahtevnosti, je pa fizično naporna, z malo priložnosti za predah. V prvem, zelo razgibanem delu sledi naravnemu terenu, potem pa se nadaljuje z izredno dolgim vzponom in bolj tehničnim spustom do novega vzpona prek smučišča. Naslednja spusta sta speljana po dveh linijah kolesarskega parka, med njima je še strm vzpon na mestu, kjer je bila nekoč smučarska vlečnica.

Vse skupaj poteka na precej majhnem območju, tako da bo mogoče tekmovalce že s prireditvenega prostora mogoče videti večkrat. Za pijačo in jedačo bo poskrbljeno, že v soboto pa Športno društvo Vertikala od 15. ure dalje organizira družinski kolesarski dan.

Spored

U11 dečki in deklice: 9.00
U13 dečki in deklice: 9.30
U15 dečki in deklice: 10.00
U7 dečki in deklice: 10.45
U9 dečki in deklice: 11.00
Veterani, amaterji: 11.30

Podelitev U7-U15: 12.45

Ženske (veteranke, U17, U19, članice): 13.30
Moški (U17, U19, člani): 15.30

Podelitev: 16.30