XCO Ketncug Kotečnik: državno prvenstvo v olimpijskem krosu na novi progi

Do državnega prvenstva v olimpijskem krosu je samo še dvanajst dni in prav je, da predstavimo novo prizorišče, to je Bike gverk Kotečnik, ki je v zadnjih letih zrasel na nekdanjem smučišču Liboje.

Ob besedi Kotečnik morda najprej pomislite na največje slovensko plezališče. Na drugi strani hriba pa je Športno društvo Vertikala začelo leta 2020 urejati kolesarski park. Lani so uspešno pripravili testni dogodek na krajšem, dvokilometrskem krogu s sto metri višinske razlike. Dirkala so tudi znana imena slovenskega krosa, med njimi Rok Naglič, Gregor Krajnc, Urban Ferenčak in Matej Lovše. Navdušenje nad prizoriščem pa je domačine spodbudilo k organizaciji državnega prvenstva. Krog so podaljšali na okrogle štiri kilometre s 170 metri višinske razlike in zdaj je skoraj vse že pripravljeno.

Nekoč rudarski kraji, pozneje smučišče

Gverk je rudarski izraz za rudnik, še pred dobrimi petdesetimi leti so namreč v okolici Liboj kopali rjavi premog. Tako je park dobil svoje ime, proge v njem pa po drugih rudarskih izrazih, kot so Oberštajger (glavni delovodja), Šusdrot (detonatorska žica), Federmajster (vodja na odkopu) ali Lerhajer (rudar) – po teh progah vodi tudi trasa kroga olimpijskega krosa.

Pozneje je bilo v Libojah smučišče, leta 1966 so se lahko pohvalili s prvo nočno smuko v Jugoslaviji. Zadnja leta smučarije ni bilo več, pobočje z okoliškimi gozdovi pa kot nalašč za bike park. Člani ŠD Vertikala so prijeli za orodje in zdaj raste na griču južno od Celja in Žalca čedno središče, kjer bodo nekaj zase našli tudi tekmovalci v krosu.

Progo je trasiral Urban Ferenčak.
Razgibana proga, brez časa za počitek

Progo je trasiral Urban Ferenčak in z dvema besedama bi jo lahko opisali »brez ravnine«. Zares dolg je tretji vzpon po smučišču navzgor, sicer je proga razgibana, zlasti v prvi tretjini, kjer skozi gozd sledi naravnemu terenu.

Po izhodu iz gozda sledi najdaljši vzpon po smučišču do najvišje točke. Gozdni spust vsebuje manjši rock garden in velik drop, oboje je mogoče obvoziti. Naslednji vzpon pripelje na izhodišče flow linije, po kateri se spusti do mostu in nadaljuje po vzponu Vlečn’ca. Krog se zaključi s spustom po jump liniji.

Tehnično-okrepno cono se obvozi dvakrat, najprej kmalu po startni črti, drugič na izhodu iz gozda.

Proga je že urejena in večinoma tudi označena, tako da je že na voljo za trening. V celoti bo označena dan pred dirko, 15. julija.

Tehnični poligon

Za kategorije dečkov in deklic do U13 bo Kolesarska zveza Slovenije pripravila tehnični poligon, ki bo na športnem igrišču ob gasilskem domu v Libojah. Do tja je s kolesom slab kilometer vožnje, pot bo označena. Zadnji del poteka po cesti, kjer bo organizator za varnost zagotovil redarja.

Rezervacija ekipnega prostora

Na prizorišču samem je relativno malo prostora, zato ekipam svetujemo čim prejšnjo rezervacijo po elektronski pošti matejkainz@gmail.com. Na razpolago je 13 mest dimenzij 13 × 5 metrov, vsa so tik ob startno-ciljnem prostoru. Parkirišče za avtodome pri cerkvi sv. Neže in uradno parkirišče sta dobri dve minuti vožnje s kolesom stran, pot bo označena.

Z družinskim dnem se začne Ketncug Kotečnik že v soboto

Ketncug Kotečnik bo letos dvodnevni dogodek, saj v soboto pripravljajo družinski dan na poligonu za otroke, poskrbljeno bo tudi za hrano in pijačo. Mogoč bo tudi neuradni trening na v celoti označeni progi in v odličnem vzdušju. Zares pa bo šlo v nedeljo. Proga je domiselno speljana na majhni površini, tako da bo že s prireditvenega prostora mogoče videti tekmovalce večkrat v vsakem krogu.

Predprijave sprejemajo do četrtka, 13. julija, na dan dirke prijav ni.

STRAN DIRKE

RAZPIS

PREDPRIJAVE NA PRIJAVIM.SE

DOGODEK NA FACEBOOKU