XC Rašica navdušila z atraktivno progo

Prijetno vreme je na vznožje Rašice privabila lepo število mladih in letos prvič tudi bolj izkušenih kolesarjev. Med mlajšimi mladinkami je bila najhitrejša Maruša Tereza Šerkezi, med mlajšimi mladinci je blestel Gašper Štajnar.

Na razgibani progi v športnem središču SD Strahovica se je v vseh kategorijah pomerilo nekaj manj kot 200 tekmovalcev. Trasa kroga je bila prilagojena vsaki kategoriji posebej, kategorija U15 in starejši pa so nastopili na istem, najdaljšem, a letos izjemno hitrem krogu, ki so ga najhitrejši prevozili v manj kot petih minutah.

Opazen napredek na tehničnem poligonu

Kategorije do vključno pod 13 let so se v jutranjih urah najprej pomerile na spretnostnem poligonu, na katerem je tokrat nastopilo več kot sto deklic in dečkov. Kljub vsemu je tekmovanje potekalo hitro,  tudi zahvaljujoč tekmovalkam in tekmovalcem, ki so se izkazali odlično in zbrali veliko število točk tudi na dveh prvič predstavljenih vajah: skinny, vožnji po ozki, dvignjeni površini, in dvigovanju koles.

V kategorijah pod sedem, devet in enajst let dobijo priznanja vsi udeleženci, a za resne boje na progi se ne gre bati. Videli smo atraktivne dirke in tudi šprinte v kratko ciljno ravnino. Po pričakovanjih so se na domačem terenu odlično izkazali Strahci iz SD Strahovica, ki že tradicionalno blestijo na tehničnem poligonu, a tudi na dirkah. Do vključno kategorije U13 so zasedli večino mest pri vrhu.

Pod 13 let zmagi Kočevcem in Celjanom

Če so med najmlajšimi blesteli zlasti Strahci, pa so med starejšimi dečki spet izvrstno dirkali člani MTB šola Kočevje. V kategoriji pod 13 let je bila dirka v drugem krogu po padcu Nejca Hrastarja (MTB šola Kočevje) za nekaj časa prekinjena. Potem je prvih petnajst štartalo v zaporedju, kot so bili uvrščeni do prekinitve, ostali pa za njimi skupinsko, kar je bila po sili razmer najboljša možna sodniška odločitev. Najpomembneje je, da bo Nejc čim prej okreval!

Z minimalnim zaostankom desetih točk na tehničnem poligonu na dirki zmagal Svit Mesojedec (MTB šola Kočevje) pred domačinom Nejcem Vertačnikom (SD Strahovica) in Urbanom Dejakom (MTB šola Kočevje).

Med deklicami pod 13 let je petič letos zmagala Neža Utranker (KD Celje-2Simpl). Najboljšo letošnjo uvrstitev je z drugim mestom dosegla Maša Gregorc (SD Strahovica), tretja je bila Anamarija Kosec (Calcit Bike Team).

Pod 15 let brez presenečenj

Med dečki pod 15 let je zanesljivo šestič letos zmagal Urbanov brat Lenart Dejak (MTB šola Kočevje), ki ima popoln izkupiček, izpustil je le kratki kros na Soriški planini. Drugi je bil s skoraj tremi minutami zaostanka Maks Majnik (Calcit Bike Team) in tretji Filip Noršić (BBK Šišmiš).

Med deklicami pod 15 let je takoj po štartu na valovih padla Pina Šiler (KK Završnica) in jo precej skupila, tudi njej želimo čim boljše okrevanje! Na koncu je spet zanesljivo zmagala Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team) pred klubsko kolegico Ulo Ravnikar Bolčina, ki je bila edina uvrščena v krog zmagovalke. Živa Majcen (SD Strahovica) je zaostala za krog.

Vrhunec v mlajših mladinskih kategorijah

Potem ko je imel Gašper Štajnar (Adria Mobil) obilo smole na začetku sezone, je z zanesljivo vožnjo in drugo letošnjo zmago z minuto in 42 sekundami prednosti še povečal vodstvo v točkovanju. Po zlomu ključnice tik pred državnim prvenstvom v Kotečniku se je vrnil Luka Maksimović (Energijateam), ki je začel zadržano, potem pa z odlično vožnjo napredoval na tretje mesto. Tretji je bil Jaka Tominšek, ki mu tehnične proge izredno ustrezajo in je bil, razumljivo, nad prizoriščem pod Rašico navdušen.

Gašper Štajnar je bil zgovoren: »Dirko sem pričel precej v ozadju, a sem se po enem krogu prebil naprej. Vedel sem, da dirka ni tako kratka, kot se sliši, ker je krog zelo kratek. Ampak je zelo zahteven, zato sem si vzel rezervo in šel prva dva kroga na polno, potem pa enega počasneje, enega hitreje. Ko sem videl, da je prednost kakršna mora biti in me ne morejo več ujeti, sem peljal do konca.«

Med mlajšimi mladinkami sta takoj povedli evropska prvakinja Maruša Tereza Šerkezi (KD Rajd) in Meta Tancik (Misser Junior Team-Energijateam). Slednjič je premoč pokazala leto dni starejša Maruša Tereza, ki je edina prevozila vseh devet krogov. Meta je imela tudi tehnične težave in je končala tretja, prehitela jo je Eva Terpin (KD Rajd), ki je vožnjo stopnjevala in še enkrat navdušila z neustrašnostjo na spustih.

Veterani so se zabavali

Ker proga ni dopuščala niti trenutka počitka, vročina pa je vse skupaj še začinila, se veterani niso pritoževali, da je bila dirka krajša kot običajno. Zmagovalec je bil pričakovan: Boštjan Hribovšek je prehitel klubskega kolega Jureta Belaka (oba Calcit Bike Tem), tretji je bil Aleš Strašek (Hörmann Slovenija), ki je zaostal za krog.

Matjaž Budin (MBK Črni Vrh) je defektiral, peš skočil do avta po črve, saniral težavo in končal s tremi krogi zaostanka – proga mu je bila preveč všeč, da bi odnehal. Navijače je navdušil Andrej Vertačnik (SD Strahovica), ki se je za slabo uro iz vodje tekmovanja prelevil v tekmovalca in prvi krog na domačem poligonu odpeljal le malo nad petimi minutami

Zares tudi v odprti kategoriji

Med veterani 2 je slabil Damjan Utranker (KD Celje-2Simpl) pred Matejem Dakskoblerjem (KK Pantal) in triatloncem Mitjo Morijem (Ganesha Team), ki je pohvalil organizatorje: »Proga je fenomenalna. Tudi kot organizator se lahko samo zahvalim organizatorjem, ki pripravijo tako dober dogodek. Če sem čisto iskren, me malo vleče iz triatlona v kolesarstvo, novim izkušnjam naproti.«

Med najstarejšimi tokrat Tine Zupan (MTB Klub Kranj Scott) ni imel konkurence, pa saj je neuničljivi Tina običajno nima niti sicer.

V odprti kategoriji so starejši mladinci in člani štartali poldrugo minuto za veterani. Po pričakovanjih je zmagal Gregor Dimic (Energijateam) pred mladinskim reprezentantom Blažem Kavčičem (KK Završnica) in Avstrijcem Stephanom Hochmüllerjem (Graficeria Racing), letos petim na avstrijskem državnem prvenstvu. V odprti ženski kategoriji je nastopila le Hana Kranjec Žagar (KK Rajd).

Odlično izpeljan dogodek

V Selu pri Vodicah smo slišali le pohvalne besede. Odlična, dasiravno zahtevna proga, ki je žal terjala tri hujše padce, je bila odlično pripravljena, zato verjetno vsi navijamo, da bi jo za dan pokalne dirke še podaljšali in tako izvedli tudi štart mladinskih in članskih kategorij.

Pred večeru je SD Strahovica pripravilo še tradicionalni, že 27. Kronometer na Rašico, ki je bil lepa popestritev tekmovalnega dne tudi za tiste, ki se raje ognejo pastem proge za kros. Čez dan je dobro obratoval tudi žar z železno kulinarično ponudbo, ki je marsikoga zadržala na prizorišču tudi po koncu dirke.

Do konca serije SloXcup še dvakrat za točke

Spod Rašice se SloXcup konec meseca seli v Domžale, na še en odličen MTB poligon Šumberk, kjer bodo na zahtevnem kratkem krosu v soboto, 30. septembra, nastopile vse kategorije. Že čez dober teden dni pa bo v nedeljo, 8. oktobra, zadnji olimpijski kros sezone v Ajdovščini.